Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοια περιλαμβάνει σταδιακή απώλεια της μνήμης, των γνωστικών λειτουργιών, αλλά και της ικανότητας να εκτελείς απλές καθημερινές εργασίες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άνοια. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 10 εκατομμύρια νέες υποθέσεις.Θεραπεία για την άνοια δεν υπάρχει, ωστόσο η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της νόσου, ενώ οι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου.
Ο τρόπος ζωής και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί πάντως να μειώσει τους πιθανούς κινδύνους και να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.
Τα καρδιαγγειακά προβλήματα όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται ότι παίζουν μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας. Επιπλέον, νέες μελέτες έδειξαν ότι και η υπέρταση παίζει επίσης ιδιαίτερο ρόλο στις γυναίκες θέτωντας τες σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε σχέση με τους άνδρες.
Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι μια άλλη έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τα δύο φύλλα, ε αντικρούοντας τις παραπάνω μελέτες που θέλει τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Μια νέα έρευνα από την άλλη έδειξε ότι οι μεσήλικες γυναίκες με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Παρόλα αυτά οι ερευνητές συμπέραναν ότι το κάπνισμα, ο διαβήτης, τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα και οι χαμηλοί κοινωνικοοικονομικοί δείκτες μπορούν να επηρεάσουν το ίδιο άνδρες και γυναίκες.
Η μελέτη έγινε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο New South Wales στο Newtown της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 502,226 άνθρωποι από την «Βιοτράπεζα» της Βρετανίας η οποία πρόκειται στην ουσία για μια πλατφόρμα με βιοϊατρικά δεδομένα. Στην πλατφόρμα συμμετείχαν εθελοντικά άτομα από το 2006 μέχρι το 2010. Κατά την εγγραφή κανένας από τους συμμετέχοντας δεν είχε άνοια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 56.5 έτη. Μέσα στα επόμενα 12 χρόνια 4,068 από αυτούς ανέπτυξαν άνοια.
Το κάπνισμα, ο διαβήτης, το αυξημένο επίπεδο λίπους στο αίμα, ιστορικό εγκεφαλικού και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους κατά την αρχή της μελέτης σχετιζόταν με αυξημένο επίπεδο άνοιας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.
Παρόλο που οι υπόλοιποι παράγοντες ήταν σημαντικοί για την εμφάνιση άνοιας συνολικά η αυξημένη πίεση ήταν ακόμα πιο πιθανό να οδηγήσει σε εμφάνιση άνοιας στις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Επίσης όταν η συστολική πίεση στους άνδρες είναι αυξημένη ο κίνδυνος άνοιας μειώνεται.
Αντίθετα, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι μειωμένος για τις γυναίκες με χαμηλή συστολική πίεση. Από την άλλη είναι αυξημένος όταν η πίεση τους είναι αυξημένη.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση φαίνεται ότι επηρεάζει σε κάθε περίπτωση τόσο άνδρες όσο και γυναίκες σε ότι αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας τόσο σε ό,τι αφορά την αγγειακή άνοια όσο την νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά της έρευνας διαφέρουν στις περιπτώσεις ασθενών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
Παλαιότερη έρευνα ανέφερε ότι οι γυναίκες παίρνουν διαφορετικά φάρμακα και ότι είναι λιγότερο πιθανό να τηρούν την συνιστώμενη δόση τους σε αντίθεση με τους άνδρες.
Η έρευνα έχει κάποιους περιορισμούς που πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη μας. Για παράδειγμα η συμμετέχοντες είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιείς από τον μέσο πληθυσμό και οι περισσότεροι είναι λευκοί.
Επίσης, η πλατφόρμα παρέχει πληροφορίες μόνο για τις θεραπείες που αφορούν τη αρτηριακή πίεση και όχι κάποια άλλη θεραπεία που ενδεχομένως λαμβάνουν τα άτομα αυτά.