Πολλοί άνθρωποι ανέπτυξαν μεταλλάξεις οι οποίες κάνουν τις μυρωδιές να φαίνονται πιο αδύναμες, σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία των Επιστημών. Οι άνθρωποι με αρχαιότερους υποδοχείς είχαν πολύ πιο έντονη την αίσθηση οσμών σε κάθε περίπτωση και υπάρχει πολύ καλός λόγος πίσω από αυτό.
Η ανακάλυψη βασίζεται σε μια ανάλυση γονιδίων υποδοχέα που ανιχνεύουν αρώματα. Όπως όλα δείχνουν η όσφρηση ήταν πιο σημαντική για τους προγόνους μας γιατί τους βοηθούσε να ακολουθούν την τροφή τους και να αναγνωρίσουν τα αρπακτικά στην άγρια φύση.
Τα γονιδιώματα 1000 Κινέζων ανθρώπων της φυλής Χαν (η μεγαλύτερη φυλή στην Κίνα) ελέγχθηκαν για τον έλεγχο των μεταλλάξεων που συνδέονται με την αίσθηση 10 μυρωδιών. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από ένα πείραμα που επαναλήφθηκε σε 6 από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσα από 364 άτομα που άνηκαν σε διαφορετική φυλή.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε δύο γονίδια που ανιχνεύουν μια συνθετική μυρωδιά που χρησιμοποιείται στα αρώματα και ένα συστατικό που υπάρχει στον ιδρώτα της μασχάλης. Η αίσθηση της οσμής μας δεν είναι τόσο καλή όσο σε άλλα ζώα. Υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια υποδοχείς κυττάρων στην ανθρώπινη μύτη, ενώ σε ένα σκύλο υπάρχουν 200 εκατομμύρια όπως παρατήρησαν.
Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι βιώνουν τις οσμές με τον δικό τους μοναδικό τρόπο με διαφοροποιήσεις στην ποιότητα, την ευχαρίστηση και την ένταση. Σε κάθε περίπτωση όσοι συμμετείχαν στην έρευνα είχαν διαφορετικά είδη μυρωδιάς στη μασχάλη τους. Παράλληλα, όπως φάνηκε είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται τις μυρωδιές.
Η μελέτη ήταν η πρώτη που παρουσίασε ότι έχουμε λιγότερο εξελιγμένη όσφρηση τα τελευταία 10 χιλιάδες χρόνια. Αυτό συμβαίνει λόγω των αλλαγών στη σειρά των γονιδίων που κωδικοποιούν τους υποδοχείς της οσμής.
Η ανάλυση επίσης αναγνώρισε τρεις συσχετισμούς μεταξύ των γονιδίων που είναι υπεύθυνοι για την οσμή και συγκεκριμένες μυρωδιές. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε συμμετέχοντες που ανήκουν στην καυκάσια φυλή. Τα τελευταία συμπεράσματα βασίστηκαν σε άτομα από την Ανατολική Ασία και διαφορετικούς πολιτισμούς.
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη αυτή έχει σημασία γιατί δείχνει πόσο σημαντική είναι η όσφρηση για το μυαλό και το σώμα. Μπορεί να μειώσει το στρες, να βελτιώσει την έλξη, να σε ξυπνήσει ή να σε ηρεμήσει. Τα πιο σημαντικά οφέλη της οσμής στον εγκέφαλο είναι ένα απομεινάρι των πρώτων ανθρώπων στο DNA του σύγχρονου ανθρώπου το οποίο σχετίζεται με εμπειρίες που βασίζονται σε θέματα ζωής και θανάτου. Τα κυτταρα οσμής στη μύτη είναι συνδεδεμένα με το λεμφικό σύστημα, το οποίο σε όρους εξέλιξης είναι από τα πιο «αρχαία» μέρη στον εγκέφαλο του ανθρώπου. Κυβερνούν τα συναισθήματα, την συμπεριφορά και την μνήμη. Στον πρωτόγονο άνθρωπο αυτή η αίσθηση ήταν ακόμα πιο έντονη και τον βοηθούσε να επιβιώσει. Ακόμα και σήμερα ωστόσο οι επιδράσεις αυτού του μηχανισμού επιβίωσης είναι καταγεγραμμένες στον εγκέφαλο και το σώμα.
Το επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Genetics.
Απόδοση από το https://www.studyfinds.org