Παρόλα αυτά η πιθανότητα να παρουσιάσει κανείς θρόμβο στον εγκέφαλο μετά τον εμβολιασμό του είναι 8 φορές λιγότερο πιθανή σε σχέση με το να νοσήσει από τον κορονοϊό σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) στη Βρετανία αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει πάντως ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι συγκριτικά περισσότερα σε σχέση με την επικινδυνότητα του κορονοϊού για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ωστόσο, για τους νεότερους ανθρώπους τα πράγματα περιπλέκονται σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες.
Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης(JCVI) σχεδιάζει να προτείνει στα άτομα κάτω των 40 στη Βρετανία να κάνουν άλλο εμβόλιο - αν αυτό είναι δυνατό - ενώ οι Ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν επίσης να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα.
{https://twitter.com/PaulNuki/status/1385619417338425345?s=20}
Η Βρετανία συνέστησε σε όσους είναι κάτω των 30 να κάνουν άλλο εμβόλιο αλλά είναι κατανοητό ότι σε αυτό παίζει ρόλο και η διαθεσιμότητα των δόσεων, ενώ παράλληλα αυτό πρόκεται να γίνει σύντομα και για τους 40αραντάρηδες οι οποίοι είναι παίρνουν σειρά για το σωτήριο τσίμπημα τις επόμενες εμβδομάδες.
Στη Βρετανία εκτός από το AstraZeneca κάνουν το Pfizer/BioNTech και υπάρχουν και κάποιες δόσεις της Moderna.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς τους.
Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που οι περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca δείχνουν να αυξάνονται, η Βρετανία συνεχίζει να τονίζει ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους.
Στις 249 οι περιπτώσεις ατόμων με επιπλοκές - 49 άτομα πέθαναν
Μέχρι τώρα οι περιπτώσεις ατόμων που παρουσίασαν επιπλοκές είναι 242 μέχρι και τις 7 Μαΐου ενώ 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με το σύστημα Yellow Card το οποίο αναφέρει με λεπτομέρειες τις παρενέργειες των εμβολίων.
Η πιθανότητα να πάθει κανείς θρόμβωση από 1 στις 250,000 τώρα πήγε στις 1 στις 95,238 αλλά εξακολουθεί να θεωρείται σπάνια.
Η σπάνια επιπλοκή αναφέρθηκε σε 141 γυναίκες και σε 100 άνδρες ηλικίας από 18 έως και 93 ετών με το ποσοστό θνητότητας να φτάνει το 20% με 49 θανάτους.
Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης(JCVI) επίσης εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι τα οφέλη είναι περισσότερα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να αναφέρει τα ίδια.
Παρόλα αυτά έκανε μια επισκόπηση σε 62 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφάλου (CVST) και σε 24 περιπτώσεις θρόμβωσης σπλαχνικής φλέβας, κατά τις οποίες 18 άτομα πέθαναν.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων επανέλαβε την ίδια θέση: « Τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα συγκριτικά με ποσοστό θνητότητας που υπάρχει αν κολλήσει κανείς κορονοϊό».
Παρόλα αυτά, η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στις νεαρές ηλικίες συστήνει στις ηλικίες κάτων των 40 να κάνουν άλλο εμβόλιο όπως της Psizer ή της Moderna.
Τι αποφάσισαν οι υπόλοιπες χώρες
Η Γερμανία, Η Σουηδία, η Ολλανδία και ο Καναδάς πάγωσαν τους εμβολιασμούς με AstraZenexa σε νεαρά άτομα. Η Ιταλία, Η Ισπανία σταμάτησαν επίσης τους εμβολιασμούς σε όλα τα άτομα κάτω των 60
Από την πλευρά της, η Δανία ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου ότι σταματά τελείως τους εμβολιασμούς της με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η απόφαση αυτή πηγαίνει πίσω το πλάνο της κυβέρνησης κατά δύο εβδομάδες.
Επίσης, η Γαλλία σταματά τα εμβόλια αυτά για τις ηλικίας κάτω των 55 και εξετάζει την χορήγηση δεύτερης δόσης με διαφορετικό εμβόλιο όπως και η Ισπανία ενώ οι Αυστραλοί αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις δόσεις τις Pfizer.
Περισσότερες έρευνες είναι αναγκαίες για να κατανοήσουμε τόσο τις επιπλοκές όσο και κατά πόσο θα ήταν ασφαλές να γίνει ανάμιξη των εμβολίων.
Απόδοση από https://www.telegraph.co.uk/