«Υπάρχουν αρκετά δεδομένα, αλλά και πολλοί άγνωστοι παράγοντες. Τα δεδομένα είναι ο ρυθμός που ακούσαμε των εμβολιασμών που γίνονται στη χώρα μας, που ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι και της τάξεως, πιστεύω, γύρω στο 20% ότι θα είναι ένας εφικτός» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλεους, εκτίμησε ότι με βάση τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Τόνισε, μάλιστα, ότι τον Απρίλιο αναμένεται ο αριθμός των παραδόσεων να αυξηθεί και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό δεδομέουν ότι και άλλα εμβόλια, όπως της Johnson & Johnson θα έχουν εγκριθεί. «Το Πάσχα θα φτάσουμε σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας, ειδικά των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με τον κορονοΐό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολιασμού στην Ελλάδα
Τα περιστατικά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου που αφορουν αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι 5. Και τα 5 έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Επίσης υπάρχει μία ακόμα περίπτωση που ακόμα δεν έχει πάρει την τελική τεκμηρίωση για τη συσχέτιση της κλινικής εικόνας της με τον εμβολιασμό.
«Επομένως είμαστε σύμφωνοι με τα παγκόσμια δεδομένα και δεν έχουμε σοβαρές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».
Ο αριθμός των εμβολιασμών στα άτομα ηλικίας 80-84
Τα άτομα ηλικιας 80-84 που έχουν εμβολιαστεί είναι περίπου 100 χιλιάδες με μία δόση και περισσότεροι από 110 χιλιάδες έχουν κλείσει ραντεβού. Συνολικά δηλαδή για τη συγκεκριμένη ηλικία φτάνουν τους 220 χιλιάδες και το ποσοστό ξεπερνάει το 50% της ηλικιακής ομάδας.
Σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά Υγειονομική Περιφέρεια είναι κοντά στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας που είναι περί το 4,7%. Τα στοιχεία είναι αναρτημένα ανά Υ.ΠΕ. και ανά νομό.