Παρά τα αυστηρά μέτρα που υιοθέτησαν όλες σχεδόν οι πληγείσες χώρες, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μολύνθηκαν από την COVID-19, μειώνοντας το έτσι κι αλλιώς λιγοστό ανθρώπινο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Στην προ-κορονοϊού εποχή, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) προσφερόταν χωρίς δισταγμό σε όλους τους ασθενείς, οι οποίοι είχαν έστω και ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.
Στην εποχή της COVID-19, η ΚΑΡΠΑ, λόγω της φύσης της διαδικασίας, έχει εξελιχθεί σε διαδικασία υψηλού κινδύνου για τους υγειονομικούς υπαλλήλους. Αντί για το «Primum non nocere» (Πρώτα μην κάνεις κακό), αλλάξαμε σε «Primum non nocere ad te» (Πρώτα μην κάνεις κακό στον εαυτό σου).
Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του COVID-19 κατά την ΚΑΡΠΑ ή την παροχή πρώτων βοηθειών, λογικό είναι να συμπεράνουμε ότι οι θωρακικές συμπιέσεις δυνητικά ενδέχεται να δημιουργήσουν αναπνευστικά σταγονίδια ή αερολύματα και η στενή επαφή που απαιτείται για ορισμένες πτυχές των πρώτων βοηθειών μπορεί να ενέχει κίνδυνο μετάδοσης.
Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός
Για τους διασώστες αλλά και όσους μπορεί να χρειαστεί να παράσχουν φροντίδα σε κάποιο πιθανό κρούσμα COVID-19 συνιστάται να φορούν μάσκα N-95, προσωπίδα, γάντια μίας χρήσης και προστατευτική ρόμπα, εάν είναι δυνατόν. Επίσης, συνιστάται η τοποθέτηση μάσκας προσώπου ή κάλυψης προσώπου πάνω από το στόμα και τη μύτη του θύματος. Εάν διατίθεται μόνο 1 μάσκα και πρόκειται για απλή μάσκα προσώπου ή κάλυμμα προσώπου, είναι προτιμότερο αυτή να τοποθετηθεί στο θύμα.
Οδηγίες για ΚΑΡΠΑ σε παιδιά ή ενήλικες
Ενώ έχει αποδειχθεί ότι η ΚΑΡΠΑ με αναπνοές είναι περισσότερο ευεργετική σε σύγκριση με την ΚΑΡΠΑ μόνο με πιέσεις, κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, συνιστάται να μην εκτελούνται αναπνοές διάσωσης σε ενήλικες ασθενείς με καρδιακή ανακοπή, οι οποίοι είναι επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα COVID-19, λόγω του κινδύνου μετάδοσης της νόσου. Τα ακόλουθα μέτρα συνιστώνται και ενδέχεται να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού:
- Συνιστάται, κατά την αξιολόγηση του ασθενούς, ο πάροχος υπηρεσιών ΚΑΡΠΑ/πρώτων βοηθειών να αναζητά την αναπνοή με ψηλάφηση, αλλά να μην προσπαθεί να την ακούσει, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο μια πιθανή έκθεση.
- Συνιστάται τα ενήλικα θύματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής να λαμβάνουν συνεχή καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μόνο με πιέσεις από τον πάροχο φροντίδας ΚΑΡΠΑ/πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του προσωπικού έκτακτης ανάγκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΑΡΠΑ μόνο με θωρακικές συμπιέσεις σώζει ζωές σε σύγκριση με τη μη ΚΑΡΠΑ.
Καθαρισμός και απολύμανση του διασώστη
Ενώ εξακολουθείτε να φοράτε τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, καθαρίστε και απολυμάνετε τα αντικείμενα που άγγιξαν το θύμα. Μετά τον καθαρισμό, πετάξτε τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό σας και πλύνετε σχολστικά τα χέρια σας. Όλες οι επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό.
Επιπλέον, οι πάροχοι ΚΑΡΠΑ που έρχονται σε επαφή με άτομα για τα οποία υπάρχει υποψία νόσησης με COVID-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται για συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου πυρετού ή αναπνευστικών συμπτωμάτων, π.χ. βήχας, δύσπνοια, πονόλαιμος. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να αυτοεξετάζονται και να επικοινωνούν αμέσως με τον κάποιον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Πηγή: SOS ΙΑΤΡΟΙ