Η μάσκα αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. «Για την ώρα η μάσκα είναι ένα ακαδημαϊκό πρωτότυπο» δήλωσε ο Peter Nguyen επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο BioSpace.
Η μάσκα χρησιμοποιεί ένα μικρούς αισθητήρες μιας χρήσης που ειναι ενσωματωμένοι μέσα στην μάσκα και μπορούν να ανιχνεύουν τον ιό και με μερικές τροποποιήσεις θα μπορεί να ανιχνεύει και άλλα παθογόνα όπως ο ιός Ζίκα, ο Έμπολα ή και περιβαλλοντικές τοξίνες.
Για τα λάβει τα αποτελέσματα αυτός που φοράει τη μάσκα χρειάζεται να πατήσει ένα κουμπί ώστε να απελευθερωθεί νερό και να ενυδατωθουν οι αισθητήρες που έχουν στεγνώσει με ψύξη και έπειτα να περιμένει για 90 λεπτά ώστε να βγουν τα αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα βγαίνουν στο εσωτερικό μέρος της μάσκας. Η έρευνα γύρω από την μάσκα αυτή παρουσιάστηκε πρόσφατα και στο περιοδικό Nature Biotechnology.
Η φορητή τεχνολογία χωρίς κύτταρα (wFDCF) είναι η βάση του μηχανισμού δράσης του αισθητήρα. Ο μοριακός μηχανισμός των κυττάρων για την ανάγνωση του DNA και την παραγωγή RNA και πρωτεϊνών εξάγεται και στεγνώνει με ψύξη, επιτρέποντάς τους να είναι σταθεροί σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ενεργοποιούνται με την προσθήκη νερού.
Τα αποτελέσματα μπορούν μάλιστα να σταλούν και σε κινητό.
Οι ερευνητές πήγαν την τεχνολογία ένα βήμα ακόμα πιο ...πέρα προσθέτοντας μικρορευστούς θαλάμους για την εξαγωγή, ενίσχυση και ανίχνευση ειδικού ιικού DNA χρησιμοποιώντας τεχνολογία βασισμένη σε CRISPR. Όταν πιέζεις τη μάσκα, απελευθερώνει ένα μικρό απόθεμα νερού στο σημείο συλλογής. Σε αυτό το σημείο υπάρχει σιλικόνη για να μην εξαπλώνεται και εξατμίζεται το νερό.
Η μάσκα αυτή άρχισε να κατασκευάζεται για την ανίχνευση του ιού Ζίκα το 2015.
Είναι μια αξιοθαύμαστη δουλειά γιατί σε αντίθεση με άλλους βιοαισθητήρες δεν χρειάζονται ζωντανά κύτταρα και με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος απελευθέρωσης βιομηχανικών κυττάρων στο περιβάλλον.
Η τεχνολογία αυτή μπορεί να βοηθήσει γενικά τους επιστήμονες που δουλεύουν σε εργαστήρια με θανατηφόρα υλικά και παθογόνα αλλά και υγειονομικούς και στρατιωτικό προσωπικό που εκτίθεται σε επικίνδυνα υλικά, τοξίνες και αέριο.
Η ομάδα ψάχνει συνεργάτες ώστε να μπορέσει να βγάλει στο εμπόριο την μάσκα αυτή και ελπίζει ότι πέρα από την πανδημία θα καταφέρει να κατασκευάζει και άλλα εργαλεία ανίχνευσης βιολογικών και χημικών απειλών.
Οι εταιρείες που χρηματοδοτούν την έρευνά τους είναι η Johnson & Johnson μέσω του J &J Lab Coat of the Future QuickFire Challenge και ο Οργανισμός Μείωσης Αμυντικών Απειλών.
Απόδοση από το https://www.biospace.com