Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας προς το συγκεκριμένο σκοπό πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος των επιστημόνων αλλά έπρεπε να γίνει η αρχή με τα COVID-19 εμβόλια. Η mRna τεχνολογία είναι ένας τρόπος εκμετάλλευσης των αποτυπωμάτων του ίδιου του σώματoς. Τα παραδοσιακά εμβόλια χρησιμοποιούν είτε ζωντανούς είτε νεκρούς ιούς για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να τους αναγνωρίσει στην επόμενη πιθανή έκθεση.
Τα εμβόλια COVID που χρησιμοποιούν mRna τεχνολογία αξιοποιούν το γενετικό υλικό ενός κομματιού του ιού - την πρωτεΐνη ακίδα - και προκαλούν τον οργανισμό να παράξει αυτήν την πρωτεΐνη για να εκπαιδευτεί το ανοσοποιητικό στην αναγνώριση του εχθρού.
Τα mRna εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι τα πρώτα τέτοιου είδους που εγκρίθηκαν. Επειδή είναι τόσο εύκολο και γρήγορο να τροποποιηθούν είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για άλλες ασθένειες, όπως τον καρκίνο. Στις 7 Ιανουαρίου, η BioNTech δημοσίευσε στο Science δεδομένα από προ - κλινικές δομικές του mRna εμβολίου της κατά αυτοάνοσων ασθενών.
Η πρόοδος των εμβολίων mRna στη μάχη κατά του HIV και του καρκίνου
Στις 7 Ιανουαρίου, η BioNTech δημοσίευσε στο Science δεδομένα από προ - κλινικές δομικές του mRna εμβολίου της κατά αυτοάνοσων ασθενών. Η έρευνα περιέγραψε τις επιδράσεις καταστολής της νόσου ενός μη φλεγμονώδους mRNA εμβολίου τροποποιημένου από νουκλεοσίδια σε μοντέλα ποντικών με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS). Το υποψήφιο mRNA εμβόλιο σχεδιάστηκε για να παραδώσει το κωδικοποιημένο αντιγόνο σε κύτταρα που παρουσιάζουν αντιγόνο στους λεμφαδένες για να επιτρέψει τη συστηματική, ανοσολογική παρουσία αντιγόνου σε λεμφοειδείς ιστούς.
Τόσο η BioNTech όσο και η Moderna έχουν εμβολιαστικά προγράμματα καρκίνου. Στις 31 Ιουλίου 2020, η BioNTech υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με τημν Regeneron Pharmaceuticals για να συνδυάσει το BNT111 fixVac mRNA εμβόλιο της BioNTech και τον αντι-PD-1 αναστολέα του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου της Regeneron (cemiplimab) για τη θεραπεία του μελανώματος. Το BNT111 στοχεύει τέσσερα αντιγόνα που εκφράζονται συνήθως σε ασθενείς με μελάνωμα και έχουν επιδείξει αντικαρκινική δραστηριότητα είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με αναστολείς σημείων ελέγχου σε μια δοκιμή Φάσης Ι σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα.
Η Moderna επίσης σχεδιάζει αντικαρκινικά εμβόλια χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA. Μέσω αλληλουχίας επόμενης γενιάς (NGS), εντοπίζουν μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα ενός ασθενούς, που ονομάζονται νεοεπιτόπια. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τις βιοπληροφορικές τους ικανότητες, προβλέπουν 20 νεοεπιτόπια που υπάρχουν στον καρκίνο του ασθενούς και θα πρέπει να δημιουργούν τις πιο ισχυρές ανοσολογικές απαντήσεις με βάση τα δεδομένα που αποκτήθηκαν. Στη συνέχεια κατασκευάζουν ένα εμβόλιο που κωδικοποιεί για κάθε μία από τις μεταλλάξεις και τις φορτώνουν σε ένα μόνο μόριο mRNA. Μόλις γίνει η ένεση, το εμβόλιο θα προκαλέσει δυνητικά τα κύτταρα του ασθενούς να αναδύσπυν τα επιλεγμένα νεοεπιτόπια, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα. Η Moderna συνήψε συμφωνία με τη Merck το 2016 για την ανάπτυξη του mRNA-4157 σε συνδυασμό με το Keytruda της Merck (pembrolizumab), έναν αναστολέα σημείου ελέγχου.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα περιοχή είναι ο ιός HIV. Έχει γίνει πολλή δουλειά για ένα εμβόλιο κατά του HIV, αλλά μέρος του πρροβλήματος είναι ότι ο ιός HIV μολύνει τα ανοσοποιητικά κύτταρα, ειδικά τα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι συχνά τα ανοσοκύτταρα που ενεργοποιούν τα εμβόλια. Ο ιός μεταλλάσσεται επίσης γρήγορα. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Scripps στην Καλιφόρνια εργάζονται για ένα εμβόλιο κατά του HIV με χρήση τεχνολογίας mRNA.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η IAVI και η Scripps ανακοίνωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα από μια δοκιμή φάσης Ι του εμβολίου τους. Το εμβόλιο διεγείρει την παραγωγή σπάνιων ανοσοκυττάρων που είναι απαραίτητα για να αρχίσουν να δημιουργούν αντισώματα κατά του HIV. Η στοχευμένη ανταπόκριση παρατηρήθηκε στο 97% των συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο.
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει λόγο για mRna εμβόλια πέρα από τις μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, η ιστορική επιτυχία των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna έχει τονώσει το ενδιαφέρον για συνεχή ανάπτυξη για άλλες ενδείξεις, που κυμαίνονται από τη γρίπη και το Zika έως τον καρκίνο, τις ανοσολογικές παθήσεις, τη νόσο του Πάρκινσον και ορισμένες σπάνιες ασθένειες, όπως η μεθυλμαλονική οξαιμία (ΜΜΑ) και άλλες.
ΠΗΓΗ: Biospace