Από τη Δευτέρα, η χώρα είχε αναφέρει 1.219 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων μόνο 21 ενεργών λοιμώξεων, όλα σε εγκαταστάσεις διαχειριζόμενης απομόνωσης. Δεν εμφανίστηκαν περιπτώσεις μέσω κοινοτικής μετάδοσης σε 100 ημέρες, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή, με όλες τις νέες μολύνσεις να προέρχονται από το εξωτερικό.
Συνολικά, το νησιωτικό έθνος των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει αναφέρει 22 θανάτους από κορονοϊό.
Ενώ άλλες χώρες - συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών - συνεχίζουν να καταπολεμούν τα κρούσματα, η Νέα Ζηλανδία έχει παραμείνει ως παράδειγμα για τον τρόπο καταπολέμησης του Covid-19. Ένας βασικός λόγος είναι ότι παρόλο που η χώρα φαίνεται να έχει τον κορονοϊό υπό έλεγχο, οι αρχές εξακολουθούν να δοκιμάζουν χιλιάδες άτομα την ημέρα.
«Έχουμε δει στο εξωτερικό πόσο γρήγορα ο ιός μπορεί να επανεμφανιστεί και να εξαπλωθεί σε μέρη όπου προηγουμένως ήταν υπό έλεγχο», δήλωσε την Κυριακή ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Dr. Ashley Bloomfield «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να εξαλείψουμε γρήγορα τυχόν μελλοντικές υποθέσεις στη Νέα Ζηλανδία. Μην απογοητεύετε την ομάδα - κανένας από εμάς δεν μπορεί να το κάνει αυτό».
Η σκληρή στρατηγική της Νέας Ζηλανδίας
Η στρατηγική της Νέας Ζηλανδίας ήταν απλή: με τα λόγια της πρωθυπουργού Jacinda Ardern, η χώρα έπρεπε «να πάει σκληρά και να πάει νωρίς».Όταν ο Άρντερ έκλεισε τα σύνορα για αλλοδαπούς στις 19 Μαρτίου, η χώρα είχε μόνο 28 επιβεβαιωμένες υποθέσεις. Και όταν ανακοίνωσε ένα εθνικό κλείδωμα στις 23 Μαρτίου, υπήρχαν μόνο 102 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις - και δεν υπήρξαν θάνατοι. Το κλείδωμα της Νέας Ζηλανδίας ήταν σχετικά αυστηρό - χωρίς takeaways, χωρίς παραλίες και χωρίς οδήγηση έξω από τη γειτονιά. Οι αυστηρότεροι κανόνες ίσχυσαν για περίπου πέντε εβδομάδες, αλλά η χώρα παρέμεινε υπό αποτελεσματικό κλείσιμο για δύο ακόμη εβδομάδες.
Αυτό ήταν όλο μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της χώρας: εξάλειψη. «Η εξάλειψη δεν σημαίνει την οριστική εξάλειψη του ιού από τη Νέα Ζηλανδία · μάλλον είναι περισσότερο ότι έχουμε εξαλείψει τις αλυσίδες μετάδοσης στην κοινότητά μας για τουλάχιστον 28 ημέρες και μπορεί να περιέχει αποτελεσματικά μελλοντικές εισαγόμενες περιπτώσεις από το εξωτερικό», σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Η Νέα Ζηλανδία περίμενε μέχρι να μειώσει την καμπύλη της πριν άρει τους περιορισμούς . Στις 8 Ιουνίου, όταν ο Άρντερ ανακοίνωσε ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί, σχεδόν 40.000 δοκιμές τις προηγούμενες 17 ημέρες δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Από τον Ιούνιο, η χώρα έχει σχεδόν επιστρέψει στο φυσιολογικό - και δεν υπήρχε ανάγκη να επιστρέψει στην καραντίνα. Η Νέα Ζηλανδία συνέδεσε επίσης την καραντίνα με αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα. Μόνο οι πολίτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και πρέπει να περάσουν δύο εβδομάδες σε μια εγκεκριμένη από την κυβέρνηση εγκατάσταση. Οι Νεοζηλανδοί που επιστρέφουν στην πατρίδα τους θα χρεωθούν 3.100 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2.040 $) για τις εγκαταστάσεις εάν επιστρέψουν προσωρινά.
Συνολικά, 95 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στα σύνορα και το 70% των περιπτώσεων της Νέας Ζηλανδίας ήταν είτε εισαγόμενα είτε σχετικά με εισαγόμενα, σύμφωνα με στατιστικές του Υπουργείου Υγείας.
Τι δεν έκανε η Νέα Ζηλανδία
Σε όλο τον κόσμο, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη χρήση μάσκας προσώπου για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κοροναϊού. Αλλά στη Νέα Ζηλανδία, οι μάσκες δεν ήταν ένα σημαντικό εργαλείο κατά της επιδημίας.
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Η χώρα δεν έχει μια κουλτούρα να φοράει μάσκες και τον Μάρτιο - καθώς η Νέα Ζηλανδία ετοιμάζεται να μπουν στο κλείδωμα - ήταν δύσκολο να αγοράσει μάσκες σε τοπικά καταστήματα. Μέχρι τη στιγμή που οι άνθρωποι μπόρεσαν να βγουν στο κοινό και να ταξιδέψουν ξανά στη χώρα, υπήρχαν πολύ λίγες περιπτώσεις κοροναϊού στη Νέα Ζηλανδία.
Εκτός από τις στρατηγικές δημόσιας υγείας της Νέας Ζηλανδίας, η χώρα είχε μερικά φυσικά πλεονεκτήματα. Δεν έχει χερσαία σύνορα, δίνοντάς του περισσότερο έλεγχο για το ποιος μπαίνει στη χώρα. Και η Νέα Ζηλανδία δεν είναι πυκνοκατοικημένη - σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει μόνο 18 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε σύγκριση με 36 στις ΗΠΑ και 275 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ινδία - η οποία έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο - έχει 455 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Αλλά επειδή μόνο οι μάσκες προσώπου δεν ήταν μέρος της στρατηγικής της Νέας Ζηλανδίας στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί στο μέλλον. Το Υπουργείο Υγείας συνιστά σε όλα τα νοικοκυριά να προετοιμαστούν για μια άλλη πιθανή εμφάνιση εστίας με μάσκες.
«Είναι θέμα πότε, όχι εάν», δήλωσε ο Bloomfield στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Radio New Zealand την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε εάν μια άλλη υπόθεση μετάδοσης κοινότητας στη Νέα Ζηλανδία ήταν αναπόφευκτη. «Εργαζόμαστε με βάση το ότι θα μπορούσε να είναι ανά πάσα στιγμή».
ΠΗΓΗ: CNN