Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ως ευαισθησία ορίζεται η πιθανότητα να δοθεί θετικό αποτέλεσμα εφόσον κάποιος έχει τη νόσο. Αν δηλαδή, η ευαισθησία είναι 80%, τότε από τους 100 που έχουν τη νόσο, το τεστ θα βρει τους 80. Ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο. Εαν ειδικότητα φτάνει το 99%, τότε το τεστ θα θεωρήσει λανθασμένα ότι 1 άτομο νοσεί από τον ιό.
Τα συγκεκριμένα αυτοδιαγνωστικά που διατίθενται έχουν πολύ υψηλή ειδικότητα. Υψηλότερη από 99% έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών θα είναι χαμηλό ακόμα και όταν ο ιός δεν είναι τόσο υψηλός ανάμεσά μας. Επίσης οι δοκιμασίες έχουν και αρκετά υψηλή ευαισθησία. Υψηλότερη και από 80%.
Ωστόσο, η ευαισθησία αυτών αυξάνεται και παραπάνω του 80% και φτάνει και το 95% όσο μεγαλύτερο είναι το ιικό φορτίο του οργανισμού. Επομένως, όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον πιάσει το self test και να σταματήσει η διασπορά
Ο καθηγητής τόνισε, μάλιστα, ότι η πιθανότητα για ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα μετά από self test είναι 1 στα 1000.
Το πλεονέκτημα των self test έναντι των υπολοίπων τεστ
Ο καθηγητής επιδημιιολογίας τόνισε ότι στόχος των self test είναι να εντοπίσουν τους ασυμπτωματικούς φορείς της COVID-19 για να διακόψουν πρόωρα πιθανή διασπορά. Επομένως, συμβάλουν στην πρόληψη της μετάδοσης. Τα self test δε διαφέρουν από άλλα παρόμοια τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δοκιμασία Παπανικολάου, τεστ για τον HIV και μαστογραφίες
Στην πρόληψη της μετάδοσης, ο χρόνος του τέστ έχει τεράστια σημασία. Ένα αποτέλεσμα που είναι ακριβές αλλά θέλει 1 μέρα για να βγει το αποτέλεσμα έχει μικρότερη προληπτική αξία από 1 αποτέλεσμα που έχει ελαφρώς μικρότερη ακρίβεια αλλά ολοκληρώνεται σε 15-20 λεπτά. Και αυτό διότι στις ώρες που περιμένει το αποτέλεσμα θα μπορούσε να μεταδίδει τη νόσο.
Σημαντικό ρόλο στον προσυμπτωματικό έλεγχο παίζει και η ευκολία της δοκιμασίας. Αν η δοκιμασία προκαλεί πόνο και δυσάρεστη αίσθηση, τότε οι πιθανότητες να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία μειώνεται. Γι αυτό τα επιλεγμένα self test είναι ρινικά.
Πότε είναι αναγκαία η διαδικασία του επιβεβαιωτικού τεστ
Η διαδικασία της επανάληψης είναι αναγκαία για συγκεκριμένους λόγους. Κυρίως όταν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα αλλά και όταν υπάρχουν συμπτώματα. Αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να κάνει τεστ από επαγγελματίας Υγείας.
«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ακολουθείται πάντα από πιο ειδικό έλεγχο που έχει τη λογική της επιβεβαιώσης, ώστε να εφαρμοστούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι σε περίπτωση αρνητικού τεστ, δεν πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας γιατί μπορεί να είναι λάθος το αποτέλεσμα και γιατί μπορεί σε λίγες ώρες μετά το τεστ να προσβληθούμε από αυτό.
Τα αποτελέσματα των self test και των επιβεβαιωτικών ελέγχων
Από τις 11 Aπριλίου 2021 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα του Self Testing 254.157 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος. Από τα 4.201 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως τις 13 Aπριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 575 θετικά, ενώ εκκρεμούν 144 αποτελέσματα.