Ο Τζόζεφ Άλεν διεξάγει ένα μεγάλο ερευνητικό έργο δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξετάζοντας πώς η ποιότητα του εσωτερικού αέρα επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και τη γνώση Ο Άλεν διευθύνει το Πρόγραμμα Υγιεινών Κτιρίων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Τσαντ του Χάρβαρντ, όπου μελετά τις επιδράσεις των τοξικών αερίων που εκπέμπονται από έπιπλα, χαλιά και χρώματα και τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.
Χρόνια μελετών του Allen και άλλων έχουν δείξει ότι ο κακός κυκλοφορούμενος αέρας στα κτίρια επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά και δημιουργικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περνάμε περισσότερο από το 90% της ζωής μας σε εσωτερικούς χώρους, αυτά τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις στην προσωπική ευημερία-και στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την απόδοσή των υπαλλήλων τους.
Όταν ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, το πεδίο ποιότητας του εσωτερικού αέρα έγινε ξαφνικά το επίκεντρο της προσοχής. Όπως πολλοί από τους συναδέλφους του, ο Άλεν μπήκε στη μάχη, συμβουλεύοντας σχολικά συστήματα, αστυνομικά τμήματα, εταιρείες ψυχαγωγίας και μια σειρά από άλλες οντότητες για το πώς να κάνουν τον αέρα του εσωτερικού τους πιο υγιεινό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά.
Πολλοί από εμάς έχουμε δυσκολευτεί να εστιάσουμε την προσοχή μας κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνάντησης προσωπικού σε μια αποπνικτική αίθουσα συνεδριάσεων. Η έρευνα του Άλεν και άλλων υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να μην οφείλεται μόνο στην πλήξη, αλλά και στον αέρα του συνεδριακού χώρου πλούσιου σε διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ).
Τι δείχνουν οι μελέτες
Σε μια πολυετή σειρά πειραμάτων, ο Άλεν και η ομάδα του διερεύνησαν τις συνέπειες. Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2015, είχαν 24 εθελοντές να περάσουν έξι εργάσιμες ημέρες σε περιβαλλοντικά ελεγχόμενους χώρους γραφείων στο Εργαστήριο Συνολικής Εσωτερικής Περιβαλλοντικής Ποιότητας του Πανεπιστημίου Συρακούσες. Σε διάφορες ημέρες οι πειραματιστές άλλαζαν τα ποσοστά εξαερισμού και τα επίπεδα CO 2 και VOC. Κάθε απόγευμα οι εθελοντές δοκιμάζονταν για την ικανότητά τους να σκέφτονται αναλυτικά και να αντιδρούν σε μια κρίση. (Μια δοκιμή, για παράδειγμα, έθεσε τον εθελοντή στο ρόλο του δημάρχου μιας μικρής πόλης που προσπαθούσε να αντιδράσει σε έκτακτη ανάγκη.) Όλα τα τεστ ήταν διπλά τυφλά: Ούτε οι εθελοντές ούτε το προσωπικό της μελέτης γνώριζαν τις περιβαλλοντικές συνθήκες εκείνης της ημέρας.
Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. Όταν οι εθελοντές εργάζονταν σε καλά αεριζόμενες συνθήκες (που μείωσαν τα επίπεδα CO 2 και VOC), σημείωσαν 61% υψηλότερη βαθμολογία από ό, τι όταν εργάζονταν σε τυπικές συνθήκες κτιρίου γραφείων. Όταν δούλευαν στις πιο καθαρές συνθήκες, με ακόμη χαμηλότερα επίπεδα CO 2 και υψηλότερα ποσοστά αερισμού, οι βαθμολογίες τους ανέβηκαν 101%.
Για να μάθουν αν τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν στον πραγματικό κόσμο, ο Άλεν και η ομάδα του στρατολόγησαν 109 εθελοντές από 10 κτίρια γραφείων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έξι είχαν ανακαινιστεί για να δημιουργήσουν καλύτερο έλεγχο θερμότητας και υγρασίας, να βελτιώσουν τον εξαερισμό και να μειώσουν τη χρήση τοξικών υλικών. Τέσσερις δεν είχαν. Η ομάδα του Allen έδωσε σε κάθε υπάλληλο γραφείου ένα βραχιόλι που μοιάζει με Fitbit για να καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του δέρματος, τα πρότυπα ύπνου και άλλα φυσιολογικά σημάδια ευεξίας. Οι εργαζόμενοι ολοκλήρωναν επίσης μια έρευνα κάθε μέρα σχετικά με το πόσο άνετα αισθάνονταν και αν αντιμετώπιζαν συμπτώματα όπως υπνηλία ή πονοκέφαλο. Στο τέλος της εβδομάδας, έκαναν τα γνωστικά τεστ. Οι εργαζόμενοι στα κτίρια με καλό αερισμό και χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους σημείωσαν 26,4% υψηλότερα σκορ από εκείνους στα μη βελτιωμένα κτίρια.
Συμβουλές για να βελτιώσεις την ποιότητα αέρα στο χώρο σου
Πολλές πηγές ρύπανσης του εσωτερικού αέρα μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία και τη γνώση. Αυτά περιλαμβάνουν σωματίδια και αέρια που εκπέμπονται από έπιπλα και οικοδομικά υλικά, καθώς και διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) που εκπνέουν οι ένοικοι ενός κτιρίου. Η επιλογή καλύτερων υλικών και η βελτίωση του εξαερισμού, του φιλτραρίσματος και της επεξεργασίας του αέρα μπορούν να βοηθήσουν τα κτίρια να γίνουν πιο υγιή.
- Φρέσκος αέρας: Ο καθαρός εξωτερικός αέρας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσης την ποιότητά του.
- Μολυσμένος εξωτερικός αέρας: Σε περιοχές υψηλά επίπεδα μολυσμένου αέρα, οι ειδικοί συστήνουν ένα σύστημα υψηλής ποιότητας φιλτραρίσματος και θεραπείας.
- Επανακυκλοφορία του αέρα: Τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού επανακυκλοφορούν τον ίδιο αέρα. Τα καλύτερα φίλτρα και ο εξωτερικός αέρας μέσω του ανοίγματος του παραθύρου βελτιώνει την ποιότητα του.
ΠΗΓΗ: sciencemag