Η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Landscape and Urban Planning και αναδεικνύει τη συμβολή του «πράσινου χώρου» στην υγεία των ανθρώπων.
Η θετική σχέση ύπαρξης πράσινου χώρου με οφέλη για την υγεία έχει σημειωθεί και σε άλλες έρευνες. Ωστόσο, αυτό που δεν είχε εξεταστεί τόσο ήταν η συμβολή της πρόσβασης και της χρήσης τέτοιων χώρων για την ευημερία και την υγεία των ατόμων.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της μελέτης, δρ, Σίαν Ντε Μπελ εντόπισαν ότι ναι μεν η πρόσβαση σε ένα κήπο είναι σημαντική αλλά η αξιοποίηση του είναι αυτή που σε αναζωογονεί και ωφελεί το άτομο.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης αξιοποίησαν δεδομένα από το Monitor of Engagement with the Natural Environment και χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 8 χιλιάδων ανθρώπων από όλη την Αγγλία. Εκπαιδευμένοι άνθρωποι τους συναντούσαν σπίτι τους και τους ρωτούσαν μία σειρά από ερωτήσεις για την πρόσβαση στο εξωτερικό χώρο της οικίας τους και την γενικότερη υγεία τους. Όταν ανέλυαν τα δεδομένα, η ομάδα υπολόγισε παράγοντες σχετικούς με την ευημερία και την πρόσβαση στον κήπο, όπως το γένος, το κοινωνικοοικονομικό και εργασιακό στάτους, την παρουσία παιδιών και σκύλου και την ιδιοκτησία του σπιτιού.
Η επιστημονική ομάδα βρήκε ότι η πρόσβαση σε έναν ιδιωτικό εξωτερικό χώρο είτε αυτό ήταν το μπαλκόνι, ο κήπος ή ένα αίθριο, αυτό σχετιζόταν με βελτιωμένη υγεία και ευημερία. Ένας άλλος παράγοντας που έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο ήταν ο τρόπος αξιοποίησης των χώρων. Βρέθηκε ότι αυτοί που είτε χαλάρωναν στον κήπο είτε τον αξιοποιούσαν παρουσίαζαν καλύτερη υγεία από εκείνους που δεν τους χρησιμοποιούσαν.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συμπέρασμα της έρευνας ότι η πρόσβαση σε ιδιωτικό εξωτερικό χώρο βελτίωνε περισσότερο την υγεία και την ευημερία σε σχέση με την πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο. Αυτό ίσως να οφείλεται ότι σε ένα ιδιωτικό χώρο υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να δημιουργηθεί ένταση με κάποιο άλλον, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει διαφορετικά το μέρος. Για παράδειγμα, ένας κοινόχρηστος κήπος ίσως να μη δίνει τη δυνατότητες στους κατοίκους να τον αλλάξουν. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, πάντως, ότι δεν υπήρξαν αρκετά δεδομένα για να αιτιολογήσουν με ακρίβεια το λόγο που οι ιδιωτικοί κήποι παρείχαν περισσότερη ευημερία στους κατόχους τους σε σχέση με τους κοινόχρηστους.
Οι συγγραφείς τονίζουν, βέβαια, ότι λόγω του μικρού δείγματος, δε μπορούσαν να ερευνήσουν λεπτομερώς το ρόλο που παίζουν οι δημογραφικοί παράγοντες στην πρόσβαση σε ιδιωτικούς κήπους. Αυτό θα βοηθούσε να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους κάποιοοι επιλέγουν να μην τους χρησιμοποιήσουν.
Για παράδειγμα, στην έρευνα βρέθηκε ότι λιγότεροι νέοι έχουν πρόσβαση σε αυτούς και ότι εκείνοι με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους ήταν πιθανότερο να μην έχουν κήπο. Επίσης, οι ένοικοι διαμερισμάτων ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν κήπους ιδιωτικούς και ακόμα και αν είχαν συνήθως δεν τους χρησιμοποιούσαν.