To πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο έχει εμφανιστεί σε περίπου 100 παιδιά στη Νέα Υόρκη μεταξύ των οποίων και τριών παιδιών που έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα. Ανάλογες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές όπως η Λουιζιάνα, το Μισσισίπι και η Καλιφόρνια σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.
Επίσης, άλλες 50 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Ισπανία και η Βρετανία, ενώ έχει καταγραφεί ένας θάνατος από το σύνδρομο αυτό.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Lancet την Τετάρτη και οι γιατροί στην Ιταλία σύγκριναν μια σειρά από δέκα σοβαρές περιπτώσεις της αρρώστιας αυτής με κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις σπάνιας ασθένειας που εμφανίστηκε στα παιδιά, την λεγόμενη νόσο Kawasaki.
Οι συγγραφείς, της μελέτης εντόπισαν ότι πριν από περίπου 5 χρόνια , πριν ξεσπάσει η πανδημία, τον Ιανουάριο του 2015 με τα μέσα Φεβρουαρίου, 19 παιδιά με νόσο Kawasaki. νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Papa Giovanni, το οποίο πρόκειται για ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Μπέργκαμο.
Τους τελευταίους δύο μήνες, από τον Φεβρουάριου του 2020, το νοσοκομείο ήταν στο επίκεντρο της επιδημίας στην Ιταλία και 10 παιδιά νοσηλεύτηκαν με παρόμοια συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφηκαν μέσα σε δύο μήνες 10 περιπτώσεις του συνδρόμου αυτού, χωρίς ωστόσο κανέναν να χάσει τη ζωή του. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά ήταν ακόμα πιο σοβαρά σε σχέση με αυτά που παρουσίασαν τα παιδιά με νόσο Kawasaki. Κάποια εμφάνισαν προβλήματα ακόμα και στην καρδιά, κάτι το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί στην περίπτωση της νόσου Kawasaki.
Επίσης, μεταξύ άλλων είχαν χαμηλότερο αριθμό αιμοπεταλίων και έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, χαρακτηριστικό των ασθενών με τη νόσο Covid-19, που υπερασπίζονται τη λοίμωξη. Τα περισσότερα από τα παιδιά με το νέο σύνδρομο χρειάζονταν θεραπεία με στεροειδή επιπλέον της θεραπείας με ανοσοσφαιρίνη που έλαβαν τόσο αυτά όσο και οι ασθενείς με το Kawasaki.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες χώρες τα παιδιά που είχαν αυτά τα συμπτώματα ήταν μεγαλύτερα σε σχέση με τα παιδιά που είχαν τη νόσο Kawasaki, η οποία χτυπά βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Σε κάθε περίπτωση, οκτώ από τα δέκα παιδιά είχαν θετικό τεστ αντισωμάτων. Οι ερευνητές πρότειναν ότι τα αρνητικά τεστ των άλλων δύο παιδιών μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν ήταν ακριβή. Επίσης, ένα από τα δύο παιδιά είχε λάβει μεγάλη δόση ανοσοσφαιρίνης, γεγονός το οποίο μπορεί να παίζει ρόλο στο γιατί το τεστ δεν κατάφερε να ανιχνεύσει αντισώματα. Το γεγονός ότι υπήρχαν αντισώματα δείχνει επίσης ότι τα παιδιά μολύνθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα τουλάχιστον.
Οι ερευνητές τονίζουν το νέο φλεγμονώδες σύνδρομο φαίνεται να εμφανίζεται λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού στη λοίμωξη.
Με πληροφορίες από το: https://www.nytimes.com