Σχεδόν σε όλο το κόσμο η χρήση μάσκας έχει μπει στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Σε πολλές χώρες, μάλιστα, η χρήση της σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική. Αν και οι περισσότεροι υπακούν στη συγκεκριμένη οδηγία υπάρχουν και κάποιοι που δεν φοράνε τη μάσκα τους εκεί που πρέπει.
Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Οι δημογραφικοί παράγοντες όπως το επίπεδο εισοδήματος, η πολιτική σχέση και το φύλο έχουν συσχετιστεί με αυτή τη συμπεριφορά.
Η ψυχολογία εξηγεί τη συμπεριφορά των αρνητών μάσκας
Η ψυχολογία, πάντως, μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνουν διαφορές συμπεριφορες. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως η αντίληψη ενός ατόμου για τον κίνδυνο και η τάση για επικίνδυνη συμπεριφορά επηρεάζουν την προσήλωση στις συμπεριφορές υγείας. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στην τρέχουσα πανδημία. Ορισμένοι βλέποντας ότι ο ιός επηρεάζει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, δε φοβούνται για τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν το λόγο να τηρήσουν τα μέτρα.
Μια προεκτυπωμένη μελέτη (που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους) έδειξε ότι η μεγαλύτερη τάση για ριψοκίνδυνες λήψεις αποφάσεων συμβαδίζει με τις λιγότερες πιθανότητες για χρήση μάσκας ή διατήρησης κοινωνικής απόστασης. Σε μια άλλη έρευνα , οι αντιλήψεις για τον κίνδυνο της COVID-19 αναφέρονται ως οδηγός για το αν οι άνθρωποι αποφασίζουν να απομακρυνθούν κοινωνικά.
Μπορεί επίσης να υπάρξει μια περαιτέρω ψυχολογική εξήγηση: το φαινόμενο της «ψυχολογικής αντίδρασης». Όπου οι άνθρωποι πιστεύουν σθεναρά ότι έχουν ελευθερία να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που επιθυμούν, και βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όταν απειλείται αυτή η ελευθερία, τότε αποκτούν το κίνητρο να την επαναφέρουν.
Αυτό σημαίνει ότι όταν τους λένε να φορούν μάσκα και κοινωνικά την απόσταση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιληφθούν τη συμπεριφορά τους να απειλείται. Στη συνέχεια ακολουθούν ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Για να μειώσουν αυτά τα άβολα συναισθήματα, αυτά τα άτομα μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ελευθερία τους, με το να μην συμμροφώνονται με τις συστάσεις.
ΠΗΓΗ: theconversation