Το παρόν θέμα δεν είναι λόγια παρηγοριάς για όσους αδυνατούν να ανοίξουν το μάτι τους το πρωί. Είναι συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης! Βρετανοί επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν ότι τα πράγματα «δείχνουν καλύτερα το πρωί».
Οι άνθρωποι γενικά ξυπνούν με την καλύτερη ψυχική διάθεση το πρωί ενώ έχουν τη χειρότερη γύρω στα μεσάνυχτα, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του University College του Λονδίνου.
Η ημέρα της εβδομάδας και οι εποχές επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα ευτυχίας στην Βρετανία , με τις Τρίτες και το καλοκαίρι να συγκαταλέγονται στις πιο αισιόδοξες περιόδους.
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από 49.218 ενήλικες στο πλαίσιο της κοινωνικής μελέτης UCL Covid-19, που διήρκεσε δύο χρόνια,, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι γενικά ξυπνούσαν «νιώθοντας καλύτερα», αλλά, μέχρι τα μεσάνυχτα, «ένιωθαν χειρότερα».
'Γενικά, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα το πρωί', έγραψαν.
Σημείωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν να παρουσιάζουν πιο μικτή εικόνα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, ενώ τα πράγματα ήταν πιο σταθερά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις διακυμάνσεις της ψυχικής υγείας, όπως τα καταθλιπτικά και αγχώδη συμπτώματα, την ευτυχία, την ικανοποίηση από τη ζωή, την αίσθηση ότι η ζωή αξίζει τον κόπο και τη μοναξιά.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια, που περιλάμβαναν ερωτήσεις όπως: «Την περασμένη εβδομάδα, πόσο ευτυχισμένος αισθανθήκατε;», “Πόσο ικανοποιημένος ήσασταν από τη ζωή σας;” και “Σε ποιο βαθμό αισθανθήκατε ότι τα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας αξίζουν τον κόπο;”.
Συνεκτιμήθηκαν δε παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και το αν οι άνθρωποι εργάζονταν. Αναλύθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο απαντήσεις από 49.000 συμμετέχοντες που ελήφθησαν σε διάστημα δύο ετών.
Το ...ημερολόγιο της διάθεσης
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ευτυχία, η ικανοποίηση από τη ζωή και οι αξιολογήσεις για το αν αξίζει τον κόπο ήταν όλες υψηλότερες τις Δευτέρες και τις Παρασκευές από ό,τι τις Κυριακές, ενώ η ευτυχία ήταν επίσης υψηλότερη τις Τρίτες.
Αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η μοναξιά διέφερε μεταξύ των ημερών της εβδομάδας, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ Mental Health.
Οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εξηγούνται από φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το ρολόι του σώματος, είπαν. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη - μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τα κίνητρα και τον φόβο - κορυφώνεται λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδά της γύρω από την ώρα του ύπνου.
Ωστόσο, δήλωσαν ότι οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των καθημερινών και των Σαββατοκύριακων μπορεί να οφείλονται σε πράγματα όπως η αλληλουχία των καθημερινών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι πιθανό να είναι διαφορετικές μεταξύ Σαββατοκύριακου και καθημερινής.
Η Δρ Feifei Bu, από το τμήμα συμπεριφορικής επιστήμης και υγείας του UCL, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά μέσο όρο η ψυχική υγεία και η ευεξία των ανθρώπων είναι καλύτερη το πρωί και χειρότερη τα μεσάνυχτα.
Και πρόσθεσε: «Οι υπηρεσίες υποστήριξης της ψυχικής υγείας θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των πόρων ώστε να ανταποκρίνονται στις κυμαινόμενες ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας - για παράδειγμα, δίνοντας προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα αργά το βράδυ».
ΠΗΓΗ: DAILY MAIL