Παρά την σταθεροποίηση, όμως, της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, παρατηρείται μία σταθερή και σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα, κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ υπολογίζονται 2 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη συμπρωτεύουσα.
Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή φαίνεται και από τον αριθμό των νέων εισαγωγών. Ειδικότερα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η 3η και 4η ΥΠΕ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς.
«Στην Αττική με βάση τα ενεργά κρούσματα, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 4%. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις 2 πόλεις δείχνουν επιβάρυνση με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο από ότι η Αττική εντός της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ας σημειωθεί ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 90%
Η αυξημένη θετικότητα και τα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια
«Επιβαρυμένο» χαρακτήρισε το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αν και παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων στο συνολικό αριθμό. Την εβδομάδα που μας πέρασε διαγνώστηκαν 19.00 νέα κρούσματα με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια, αυτά φτάνουν τα 27 χιλιάδες (αυξήθηκαν), εκ των οποίων τα μισά στην Αττική.
Αυτήν την εβδομάδα παρατηρήθηκε επίσης μία αύξηση κρουσμάτων στα νησιά, όπως στη Ρόδο, την Άνδρο και τις Σποράδες παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων σε αυτά τα νησιά παραμένει χαμηλός.
Όσον αφορά τις εισαγωγές της περασμένης εβδομάδα, φάνηκε μια σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στις 500 κάθε μέρα περίπου. Τόσο οι εισαγωγές όσο και τα εξιτήρια κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα. Συνολικά ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID στην Επικράτεια φτάνει τους 5.200.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των ΜΕΘ που θα ακολουθήσει τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες αργότερα.
Τα σημάδια του εμβολιασμού γίνονται αισθητά στις μεγάλες ηλικίες
Σχετικά με την επίδραση του εμβολιασμού στην χώρα μας ανέφερε ότι φαίνονται τα αποτελέσματα τόσο στον μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στους άνω των 75 όσο και στα άτομα άνω των 60 που είναι σε ΜΕΘ. Αυτό έρχεται 1 μόλις μήνα μετά την έναρξη εμβολιαστικής κάλυψης των άνω των 60.
«Ο εμβολιασμός, όμως, δεν μπορεί ακόμα σήμερα να μειώσει το συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων και αυτό γιατί τα περισσότερα νέα κρούσματα εμφανίζονται στις παραγωγικές ηλικίες που εμφανίζουν αυξημένη κινητικότητα και δεν έχουν εμβολιαστεί. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 45 έτη» προειδοποίησε η καθηγήτρια.