To 2o κύμα του κορονοϊού χτύπησε την Ινδία με καταιγιστικό τρόπο. Με πάνω από 300 χιλιάδες κρούσματα και 3 χιλιάδες θανάτους ημερησίως, ο συνολικός αριθμός θανάτων ξεπέρασε το ορόσημο των 200 χιλιάδων. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 1/16 όλων των θανάτων COVID παγκοσμίως.
Η ανάδυση του καταστροφικού 2ου κύματος οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες: Τον εφησυχασμό της κυβέρνησης, τη φτωχή συλλογή δεδομένων και την άρνηση αποδοχής ορισμένων από αυτών, την ανάδυση ενός πιο επικίνδυνου στελέχους και κάποια θρησκευτικά και πολιτικά γεγονότα.
Είναι προφανές πια ότι διαδραματίζεται μία ανθρωπιστική κρίση τεράστιων διαστάσεων. Θυμίζουμε ότι η Ινδία είναι μία χώρα με 1,4 δις πληθυσμό. Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί στο 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.
1. Ένας χαμένος χρόνος για την Ινδία;
Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Με σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (μεταξύ 4% και 8%) και το μεγάλο της μέγεθος, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Ακόμη και στις αρχές του 2020, πριν από την πανδημία, το ΔΝΤ είχε αναφέρει την αδιάφορη παραγωγή της Ινδίας ως τον κύριο λόγο για υποτονικά στοιχεία παγκόσμιας ανάπτυξης το 2018 και το 2019. Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για το 2020 στο 5,8% εν μέρει επειδή ανέμενε τα ίδια από την υποήπειρο. Τώρα φαίνεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 μειώθηκε κατά περίπου 4%, με αυτήν της Ινδίας να έχει μειωθεί κατά 10%.
Όλοι περίμεναν μια μεγάλη ανάκαμψη το 2021 τόσο από την Ινδία όσο και από τον κόσμο, αλλά αυτό φαίνεται τώρα πολύ αμφίβολο. Για παράδειγμα, ο Sonal Varma, επικεφαλής οικονομολόγος της Ινδίας στον επενδυτικό όμιλο Nomura, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ινδίας θα συρρικνωθεί περίπου 1,5% το τρέχον τρίμηνο. Σε συνδυασμό με σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία και στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, θα μπορούσαμε να αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι σημαντικός - ακόμη και πριν λάβουμε υπόψη τυχόν αλυσιδωτές επιπτώσεις.
2. Διεθνείς περιορισμοί
Όσον αφορά τις επιπτώσεις, το μέγεθος της κρίσης στην Ινδία είναι πιθανό να σημαίνει ότι οι διεθνείς περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ελπίζαμε. Σύμφωνα με τα λόγια της Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ): «Ο ιός δεν σέβεται τα σύνορα ή τις εθνικότητες ή την ηλικία ή το φύλο ή τη θρησκεία». Κάποιοι ρώτησαν ρητορικά, αν μπορεί μια χώρα αυτού του μεγέθους να απομονωθεί;
Σε μια πρόσφατη πτήση από το Νέο Δελχί στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, 52 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί για COVID. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ινδική μετάλλαξη βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο (ενώ μέρος του δεύτερου κύματος της Ινδίας, ιδίως στο Παντζάμπ, έχει προκληθεί από την βρετανική μετάλλαξη).
Η πρόληψη αυτής της εξάπλωσης από την Ινδία απαιτεί αυστηρές καραντίνες και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Αυτό αποτελεί άσχημα νέα για τις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτές, επομένως και αυτό θα έχει μεγάλη περιοριστική επίδραση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
3. Φαρμακευτικά προβλήματα
Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο όσον αφορά τον όγκο και η 11η μεγαλύτερη όσον αφορά την αξία. Συνεισφέρει το 3,5% του συνόλου των φαρμάκων που εξάγονται παγκοσμίως και περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών γενόσημων φαρμάκων. Εάν αυτές οι εξαγωγές είναι αμφίβολες, θα υπάρξουν κάθε είδους συνέπειες για την υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν και πάλι την παγκόσμια ανάπτυξη.
Πάνω απ' όλα, στην παρούσα κατάσταση, η Ινδία παράγει το 70% των παγκόσμιων εμβολίων. Το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας (SII) έχει τα δικαιώματα να παράγει το εμβόλιο AstraZeneca για 64 χώρες χαμηλού εισοδήματος στο μηχανισμό Covax του ΠΟΥ , καθώς και 5 εκατομμύρια δόσεις που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κρίση στην Ινδία είχε ήδη ως αποτέλεσμα αυτές οι εξαγωγές του εμβολίου να αναβληθούν ή να ανακληθούν, αφήνοντας πολλές χώρες ευάλωτες σε νέα κύματα του ιού και πιθανώς καθυστερώντας τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους ως συνήθως. Εάν η Ινδία δεν είναι σε θέση να παράσχει προμήθειες εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο, μπορούμε να αναμένουμε δευτερογενείς επιπτώσεις με τη μορφή επαναλαμβανόμενων αποκλεισμών, αυξημένης ανάγκης για μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και σημαντικής μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
4. Δεν παρέχονται υπηρεσίες
Η Ινδία παρέχει προσωπικό back-office για πολλές δραστηριότητες στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ειδικά στους τομείς της υγείας και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με αυτές τις υπηρεσίες να κινδυνεύουν τώρα, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ανησυχεί ότι η ινδική οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει «εμπόδιο για την παγκόσμια οικονομία».
Και για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εμπορικοί δεσμοί με την Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντικοί μετά το Brexit. Αυτό αποδεικνύεται από τις δύο προσπάθειες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να το επισκεφθεί το 2021 - και οι δύο ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω της πανδημίας.
Δεδομένων όλων αυτών των ζητημάτων και της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται, έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη ο κόσμος να δράσει γρήγορα για να βοηθήσει την Ινδία – είτε ζητηθεί τέτοια βοήθεια είτε όχι. Βλέπουμε σημάδια αυτού να έρχονται, αν και μετά από μια μικρή καθυστέρηση, από το "Ηνωμένο Βασίλειο (συμπυκνωτές οξυγόνου, αναπνευστήρες), τις ΗΠΑ (πρώτες ύλες εμβολίων, φάρμακα, ταχείες δοκιμές και αναπνευστήρες) και τη Γερμανία (οξυγόνο και ιατρική βοήθεια).
ΠΗΓΗ: conversation