Ο ζεστός καιρός που επικρατεί το τελευταίο διάστημα (για καλή μας τύχη) συνέπεσε και με χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού οπότε σιγά σιγά μπορούμε να χαρούμε τις όμορφες μέρες που έρχονται. Γιατί όμως αισθανόμαστε όμορφα - αρκετοί τουλάχιστον - όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία ή γενικά όταν καθόμαστε στον ήλιο; Ποια είναι τα οφέλη και ποια η επιστημονική εξήγηση που υπάρχει.
Η σχέση του ήλιου με την ορμόνη της ...χαράς
Η ηλιοφάνεια σχετίζεται με τα επίπεδα σεροτονίνης που είναι γνωστή και ως ορμόνη της χαράς. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν εποχιακή κατάθλιψη - -Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) για την ακρίβεια - καθώς το φθινόπωρο οι μέρες μικραίνουν όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.
Μια μελέτη που έγινε στην Αυστραλία μάλιστα έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό τους τις μέρες με ηλιοφάνεια σε σχέση με τις μέρες που έχει συννεφιά. Παράλληλα, οι περισσότεροι νιώθουν περισσότερο το συναίσθημα της ευχαρίστησης και της αγαλίασης, γεγονός το οποίο μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.
Η μελέτη το πήγε και πιο μακριά...καθώς παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία βιώνουν πιο έντονα το συναίσθημα της εφορίας το οποίο και εξηγεί γιατί υπάρχει μια εξάρτηση της διάθεσης αρκετών ανθρώπων από τις...εποχές. Παρόλα αυτά, η θέση αυτή δεν είναι απόλυτη ωστόσο, εκτιμούν ότι οι ακτίνες UV επηρεάζουν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη στον οργανισμό μας τα οποία και παράγουν τις ενδορφίνες.
Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι το γεγονός ότι ο ήλιος βελτιώνει την διάθεσή μας δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυξάνει και τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος...
Βοηθά την ποιότητα του ύπνου μας
Η έκθεση στον ήλιο βοηθα και την ποιότητα του ύπνου μας καθώς βοηθά την παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνης η οποία βοηθά τον οργανισμό μας να κοιμάται σωστά.
Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη και για τον κιρκαδικό μας ρυθμό (βιολογικό ρολόι) το οποίο ρυθμίζει πότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πότε πρέπει να ξεκουραστούμε. Όταν όλα δουλεύουν... ρολόι τότε και εμείς αισθανόμαστε και πιο χαρούμενοι. Η έρευνα δείχνει ότι η αμυγδαλή μας - το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου- μας είναι σε κατάσταση συναγερμού μετά από έναν κακό ύπνο γεγονός το οποίο επηρρεάζει την διάθεσή μας προς το χειρότερο.
Ανεβάζει τη λίμπιντο
Κι όμως ο ήλιος βελτιώνει και την σεξουαλική μας διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι την άνοιξη με τις πρώτες ζέστες η θέληση για σεξ μεγαλώνει. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Graz της Αυστρίας βρήκαν ότι μετά μια ώρα έκθεσης στον ήλιο βελτιώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 69%. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η βιταμίνη D.
Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Ερευνητές από την Κίνα πραγματοποιήσαν μια έρευνα σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και παρατήρησαν ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων που πρόκειται για την...θηλυκή ορμόνη του σεξ.
Δυναμώνουν τα κόκαλά μας
Η βιταμίνη D βοηθά επίσης τον οργανισμό μας να απορροφήσει κάλιο το οποίο είναι υπεύθυνο για την ενδυνάμωση των κοκκάλων μας. Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής συνδέεται με την οστεοπόρωση, τον ραχιτισμό αλλά και τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
H επισκόπηση της βιβλιοθήκης Cochrane παρατήρησε ότι τα επίπεδα πτώσης σε ηλικιωμένους ανθρώπους οφείλεται εν μέρη στο γεγονός ότι κάποια κόκαλα είναι εύθραυστα και αυτό θα μπορούσε να πάψει να είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα - τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις- αν οι ηλικιωμένοι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.
Εξάλλου, το 90% της πρόσληψης της βιταμίνης D το λαμβάνουν μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Οι ειδικοί λένε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 με 30 έκθεσης στον ήλιο την ημέρα αρκετές φορές την εβδομάδα.
Κάνει καλό και τον εγκέφαλο
Το 2009 οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ βρήκαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται επίσης και με την πνευματική ικανότητα των μεσήλικων αλλά και ηλικιωμένων ανθρώπων. Η έρευνα εξετάσε την μνήμη, τη διάθεση και τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων πριν πάρει δείγμα αίματος και παρατήρησαν ότι οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είχαν καλύτερη υγεία από εκείνους που τα επίπεδα της βιταμίνες ήταν χαμηλά.
Κι όμως και τα μάτια μας χρειάζονται τον ήλιο
Ακόμα και αν περάσουμε 20 λεπτά έξω είτε έχει συννεφιά, είτε όχι είμαστε εκτεθειμένοι σε περίπου 10.000 lux, σε σύγκριση με 500 lux αν περνάμε χρόνο σε εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γιατρός Rangan Chatterjee( Ράνγκαν Τσάτερτζι), στο βιβλίο του Feel Great, Lose Weight ( σ.σ το lux είναι όργανο για την μέτρηση φωτεινότητας).
Η έκθεση σε φυσικό φως βοηθά και τα κουρασμένα μάτια. Λόγω της πανδημίας πολλοί ήταν εκείνοι που περνούσαν ακόμα περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή λόγω δουλειάς και μετα από μια δημοσκόπηση που έχει σε 2000 ανθρώπους που δουλεύουν από το σπίτι φάνηκε ότι οι περισσότεροι νιώθουν τα μάτια τους καταπονημένα παρόλο που είχαν το απαραίτητο φως για να δουλέψουν.
Μειώνεται η πίεση
Αλλη μια έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το 2018 σε άτομα που εκτέθηκαν σε υπεριώδες φως έδειξε ότι μετά την έκθεση είχαν μειωθεί τα επίπεδα της πίεσής τους, το οποίο και οφείλεται στο νιτρικό οξύ που βρίσκεται αποθηκευμένο στην ανώτερα στρώματα του δέρματος. Με την έκθεση στον ήλιο τα προκαλείται διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και το νιτρικό οξύ πηγαίνει στην κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας τον οργανισμό να έχει καλύτερη πίεση. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα εγκεφαλικού.
Απόδοση από telegraph.co.uk