Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φάρμακα απώλειας βάρους που μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση σε κάποιους χρήστες τους.
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τις ενέσεις με καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στο μάτι, προκαλώντας σοβαρή και μερικές φορές μόνιμη απώλεια όρασης.
Τώρα, οι ερευνητές παρουσίασαν λεπτομερώς εννέα νέες περιπτώσεις ασθενών στις ΗΠΑ που τυφλώθηκαν μετά τη λήψη σεμαγλουτίδης ή τιρζεπατίδης, των δραστικών συστατικών πολύ γνωστών και διαδεδομένων φαρμάκων απώλειας βάρους.
Μια γυναίκα έκανε μια ένεση σεμαγλουτίδης για τον διαβήτη της και ξύπνησε το επόμενο πρωί τυφλή στο αριστερό της μάτι.
Αυτό την ώθησε να διακόψει το φάρμακο για δύο μήνες πριν ο διαβήτης της την αναγκάσει να το ξαναπάρει. Δύο εβδομάδες μετά την επανέναρξη, έχασε την όρασή της και στο δεξί της μάτι.
Μια άλλη γυναίκα που έπαιρνε σεμαγλουτίδη για ένα χρόνο ξύπνησε ένα πρωί με μια «ανώδυνη σκιά» πάνω από το αριστερό της μάτι. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή της είχαν υποστεί βλάβη, οδηγώντας σε τύφλωση.
Και ένας υπέστη αιμορραγία στο αριστερό του μάτι μετά τη λήψη τιρεζεπατίδης για ένα έτος. Ωστόσο, οι γιατροί του είπαν να συνεχίσει να παίρνει το φάρμακο λόγω έλλειψης στοιχείων που να συνδέουν την κατάστασή του με τα σφηνάκια απώλειας βάρους.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής, φάρμακα που μειώνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μπορούσαν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, οδηγώντας σε απώλεια όρασης.
Οι ερευνητές έγραψαν στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology τον περασμένο μήνα ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς μπορεί να προκαλεί την παρενέργεια.
Έχει προταθεί ότι τα φάρμακα για την απώλεια βάρους προκαλούν μια ξαφνική πτώση του σακχάρου στο αίμα (επειδή οι άνθρωποι σταματούν να τρώνε junk food, όπως εκτιμούν) που ενδεχομένως να βλάπτει προσωρινά τα αιμοφόρα αγγεία.
Πέρυσι, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προέτρεπε τους ασθενείς που παρουσίασαν απώλεια όρασης ενώ έπαιρναν σεμαγλουτίδη να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.
Ωστόσο, η ακαδημία δεν συνέστησε την αποφυγή της λήψης των φαρμάκων συνολικά.
Αυτό οδηγεί σε ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.
Η μη αρτηριτιδική πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια εμφανίζεται σε περίπου 6.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο και είναι πιο συχνή σε ασθενείς με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υπνική άπνοια, καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ των φαρμάκων απώλειας βάρους και της τύφλωσης, αν και δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιώδη συνάφεια.
Περίπου το 6 %των Αμερικανών - 15 εκατομμύρια - αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κάποια μορφή φαρμάκων για απώλεια βάρους.
Από την έγκρισή τους και τη μαζική κυκλοφορία τους, οι ασθενείς έχουν αναφέρει μια σειρά από απροσδόκητες παρενέργειες που συνδέονται με τα διάφορα φάρμακα απώλειας βάρους, ενώ κάποια από αυτά έχουν προειδοποιήσεις για κίνδυνο ανάπτυξης όγκων του θυρεοειδούς, όπως και για κίνδυνο στομαχικής παράλυσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό και υποσιτισμό.
Άλλα άτομα έχουν αναφέρει την ανάπτυξη προβλημάτων με αυτοκτονικές σκέψεις, σεξουαλική δυσλειτουργία και τριχόπτωση ως αποτέλεσμα του φαρμάκου.
ΠΗΓΗ: Daily Mail