Αν και η υπό-παραλλαγή JN.1 εξαπλώνεται ραγδαία, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί συμπτώματα διαφορετικά ή πιο σοβαρά από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
«Η JN.1 μοιάζει αρκετά με τις άλλες παραλλαγές της “Όμικρον” παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση και καταρροή, πυρετό, ρίγη, βήχα και κόπωση», επισημαίνει ο Minji Kang, επίκουρος Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο UT Southwestern Medical Center του Ντάλας.
Σύμφωνα πάντως με αρκετούς γιατρούς, είναι αναμενόμενο καθώς ο ιός εξελίσσεται, να προστίθενται και νέα συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση.
Η συμπτωματολογία
Στην σχετική επικαιροποιημένη έκθεση του Δεκεμβρίου αναφορικά με την συμπτωματολογία του ιού, το CDC παραθέτει ως πιο κοινά συμπτώματα τα ακόλουθα:
- Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
- Πονόλαιμος
- Κούραση
- Πονοκέφαλος
- Βήχας
- Μυαλγίες
- Πυρετός ή ρίγη
- Ναυτία ή έμετος
- Διάρροια
- Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
- Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Αν και σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που όταν διαγνώστηκαν θετικοί στη νέα παραλλαγή ανέφεραν προβλήματα στο πεπτικό τους, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιώσει ότι όντως η JN.1 προκαλεί περισσότερα γαστρεντερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, καθώς δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες που να το αποδεικνύουν.
Η εξέλιξη του ιού
Πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» η απώλεια όσφρησης και γεύσης ήταν χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μόλυνσης από κορωνοϊό. Πλέον, η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσλειτουργίας παρουσιάζεται μόλις στο 6-7% όσων μολύνονται.
Το σίγουρο για την JN.1 πάντως είναι η ικανότητά της να εξαπλώνεται εύκολα. Τα τελευταία στοιχεία από το CDC δείχνουν ότι η δραστηριότητα του ιού στις ΗΠΑ παραμένει υψηλή, με τις εβδομαδιαίες εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται κατά 3,2%.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πλέον, η COVID-19 προκαλεί ήπια νόσηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι ωστόσο οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και η παχυσαρκία απειλούνται ακόμα από πιθανές επιπλοκές της νόσου.
Πάντως, στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης και νέων παραλλαγών του ιού στο άμεσο μέλλον οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκ νέου πιο σοβαρές νοσήσεις από αυτές που τώρα βλέπουμε, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση.
Η επιστημονική σύσταση σε αυτή την φάση του πανδημίας, αφορά πια κυρίως στην θωράκιση του οργανισμού με εμβολιασμό αλλά και στην έγκαιρη χορήγηση αντιικής αγωγής σε ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία.
Πηγή: Everydayhealth.com