Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε σύντομα μωρό, πιθανότατα σας έχουν δοθεί πολλές συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να βιώσετε κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
Ωστόσο, συνήθως δίνονται λιγότερες πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένετε εάν επιλέξετε να κάνετε καισαρική τομή είτε από ατομική επιλογή είτε από ανάγκη.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνει καισαρική τομή, αν και συνήθως συμβαίνει για ιατρικούς λόγους (για παράδειγμα, εάν η υγεία του μωρού ή της μητέρας κινδυνεύει κατά τη διάρκεια του τοκετού).
Παρόλα αυτα είναι επίσης δυνατό να επιλέξετε να κάνετε καισαρική τομή και χωρίς κάποια κλινική ανάγκη.
Ο βασικός λόγος που επιλέγει μια γυναίκα την καισαρική τομή συνήθως είναι ο φόβος για τον φυσιολογικό τοκετό, όταν μάλιστα η ίδια είχε βιώσει προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες φυσιολογικού τοκετού. Ωστόσο υπάρχουν και λόγοι οι οποίοι δεν σχετίζονται με τον παραπάνω.
Ειδικότερα, ένας από αυτούς είναι γιατί η γυναίκα επιθυμεί μέσω της καισαρικής τομής να διασφαλίσει ότι ο σύντροφός της θα μείνει κοντά της σε περίπτωση που εργάζεται στο εξωτερικό ή υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις.
Η ανώτερη Λέκτορας Μαιευτικής, του Πανεπιστημίου Άνγκλια Ράσκιν, δρ νεξάρτητα από το πού και πώς θα αποφασίσετε να γεννήσετε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είστε επίσης ενημερωμένες για το τι να περιμένετε όταν πρόκειται να κάνετε καισαρική τομή».
«Ο τοκετός με καισαρική τομή είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση και ως εκ τούτου δεν είναι ακίνδυνη» τονίζει η επιστήμονας. Ωστόσο, «η πρόοδος στη χειρουργική και στην υγειονομική περίθαλψη έχουν κάνει τους τοκετούς με καισαρική τομή να είναι πιο ασφαλείς από ποτέ» προσθέτει.
4 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την καισαρική τομή
1. Οι πιθανές επιπλοκές
Έως και 15% των γυναικών μπορεί να εμφανίσουν λοιμώξεις μετά το χειρουργείο.
Και παρόλο που είναι λιγότερο συχνή, μπορεί επίσης να δημιουργήσει βλάβη στα εσωτερικά όργανα και θρόμβοι αίματος (σε λιγότερο από περίπου 1% των περιπτώσεων), μεγαλύτερη απώλεια αίματος σε σύγκριση με έναν κολπικό (φυσιολογικό) τοκετό.
2. Μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές εγκυμοσύνες
Η καισαρική τομή είναι επίσης πιθανό να σημαίνει μια πιο περίπλοκη επακόλουθη εγκυμοσύνη και γέννηση, με την έρευνα να υποδεικνύει ότι αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές του πλακούντα, μεγαλύτερη απώλεια αίματος και ρήξη ουλής, παράλληλα με το σχηματισμό ουλώδους ιστού μεταξύ των οργάνων σας.
Υπάρχει επίσης μια ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα υπογονιμότητας και θνησιγένειας μετά από καισαρική τομή – αν και οι λόγοι για αυτό παραμένουν άγνωστοι και οι αριθμοί παραμένουν πολύ μικροί, τονίζει η επιστήμονας της μελέτης δρ. Κλερ Πάρκερ-Φάρθινγκ .
«Εάν κάνετε καισαρική την πρώτη φορά της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να χρειαστεί να κάνετε καισαρική κατά τον επόμενο τοκετό σας. Αυτό οφείλεται στην πιο περίπλοκη φύση της ύπαρξης ουλής στη μήτρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού» προσθέτει.
Η δεύτερη καισαρική επέμβαση μπορεί επίσης να διαρκέσει περισσότερο λόγω του ουλώδους ιστού από την προηγούμενη χειρουργική επέμβαση – κάτι που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μεγαλύτερης απώλειας αίματος και μόλυνσης.
Γι αυτό η επιστήμονας συνιστά πως σε περίπτωση που σκοπεύετε να κάνετε περισσότερα από ένα μωρά τότε θα πρέπει να εξετάσετε την επιλογή της καισαρικής τομής, καθώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές σας εγκυμοσύνες.
3. Υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι για το μωρό
Ο τοκετός με καισαρική τομή μπορεί επίσης να εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους και για το μωρό σε σχέση με έναν κολπικό τοκετό.
Για παράδειγμα, περίπου το 2% των μωρών μπορεί να υποστούν τραύματα στο δέρμα από την επέμβαση. Μπορεί επίσης να χρειάζονται ειδική ή εντατική φροντίδα, καθώς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα σε σύγκριση με τα μωρά που γεννιούνται κολπικά (φυσιολογικά).
Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη άσθματος και διαβήτη. Είναι ακόμα αβέβαιο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά δεν εκτίθενται σε ορισμένα βακτήρια που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του μικροβιώματος τους.
4. Ο προγραμματισμένος τοκετός μπορεί και να σας ωφελήσει
Εάν επιλέξετε να κάνετε καισαρική τομή για οποιονδήποτε λόγο, τότε θα αποκομίσετε και μερικά οφέλη.
Για παράδειγμα, ένας τοκετός με καισαρική τομή είναι πιο προβλέψιμος, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για εσάς εάν θέλετε περισσότερο έλεγχο στην εμπειρία του τοκετού σας – ειδικά εάν αισθάνεστε άγχος για τον τοκετό.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης μια πιθανή σχέση μεταξύ χαμηλότερων πιθανοτήτων εμφάνισης ακράτειας ούρων και πρόπτωσης με καισαρική τομή.
Ωστόσο, όπως τονίζει η επιστήμονας «σημαντικό είναι να σταθμίσετε αυτά τα πιθανά οφέλη έναντι των κινδύνων που συνοδεύουν τον τοκετό με καισαρική τομή».
Τι πρέπει να κάνετε πριν επιλέξετε τη σωστή μέθοδο για εσας
Ενώ σκέφτεστε τις προτιμήσεις σας για το πώς σκοπεύετε να γεννήσετε, μην παραλείψετε να ρωτήσετε τη μαία ή το γιατρό σας για το ποια είναι η πλήρης γκάμα των επιλογών σας. Θα σας βοηθήσουν επίσης να αναπτύξετε ένα συγκεκριμένο εξατομικευμένο σχέδιο ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις περιστάσεις σας.
Μπορεί επίσης να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό ή τη μαία σας για το τι μπορεί να γίνει για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι επιπλοκών τόσο για εσας όσο και για το μωρό σας, εάν χρειαστεί ή επιλέξετε να κάνετε καισαρική τομή.
Εάν σκέφτεστε να κάνετε καισαρική τομή, αξίζει να εκφράσετε τις προτιμήσεις σας με την πρώτη ευκαιρία στον γυναικολόγο σας για να σας προσφέρει την καλύτερη υποστήριξη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.
Πηγή: the conversation