Όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε τελευταία στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health, η μη τήρηση ενός μεσογειακού διατροφικού πρότυπου σε συνδυασμό με διαταραγμένο ύπνο, αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 23.212 ενήλικες στις ΗΠΑ, στη National Health and Nutrition Examination Survey, και παρακολουθήθηκαν από το 2005 έως το 2014, βρήκε μια σημαντική σχέση μεταξύ της χαμηλότερης κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως και της ύπαρξης διαταραχών ύπνου, με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και μια αρνητική σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων και διαταραχών ύπνου με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Η κακής ποιότητας διατροφή σχετίζεται με χρόνια, χαμηλής δραστηριότητας φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και θνησιμότητας.
Η μεσογειακή διατροφή έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και τη θνησιμότητα από καρκίνο και μελέτες που διερευνούν τις διαταραχές ύπνου έχουν δείξει ότι τόσο η μεγαλύτερη όσο και η μικρότερη διάρκεια ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας και ασθένειας από κάθε αιτία.