Οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις φαίνεται να ευθύνοντα για την αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών, ενώ η ηλικιακή ομάδα 19 με 39 ετών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βαρέων περιστατικών σε ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών. Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας πως σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά έχουν αναστραφεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δύο προηγούμενους μήνες.
Όπως εξήγησε, η ηλικιακή ομάδα 40-65 παρουσίαζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 19-39. Αυτό οφείλεται στη σχετική συρρίκνωση των ενηλίκων της ομάδας 19-39 και τη σχετική αύξηση στην ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών.
«Η μειώση της επίπτωσης των 19 - 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων και του lockdown. Η αύξηση της επίπτωσης στην ομάδα των 40- 65 φαίνεται ότι ακολουθείτε και από την σχετική αύξηση των 65 και άνω και πιθανώς οφείλεται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Αλλά, ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω των 18 ετών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, «αναλύοντας τα δεδομένα συμπεραίνουμε ότι εντός του δευτέρου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ηλικιακής ομάδας 19 με 39, με δυναμική υπέρμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω οι οποίες δυστυχώς έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά», υπογράμμισε ο Καθηγητής.
Μάλιστα, όπως προειδοποίησε, αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μία επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα σε συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 εντός της τρέχουσας εβδομάδας!
«Για τη δραστική μείωση της μετάδοσης σε αυτές τις ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που λέμε κοινωνική φούσκα», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται περιορισμός των κοινωνικών επαφών στο ελάχιστο δυνατό και πάντα με τους ίδιους ανθρώπους.
Μαγιορκίνης: Πέντε φορές μεγαλύτερο το επιδημικό φορτίο κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική
Η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων κορονοϊού καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως εξήγησε, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών, καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμό κρουσμάτων.
Ωστόσο, «αυτή η διαφαινόμενη αλλά και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανόν να συνεχίσουν αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7 με 10 ημέρες στο κλεινόν άστυ».
Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική συνεχίζει να έχει πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο, υπογράμμισε ο Καθηγητής προσθέτωντας πως «με απλά λόγια, η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».
Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ' επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα, η Θεσσαλονίκη δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτιώσης από ότι η Αττική, ίσως επειδή είναι μικρότερο αστικό κέντρο και λόγω του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη από την Αττική.
Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημικού φορτίου της καθώς και ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν να βελτιωθούν γι’ αυτό και χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα.