Ο κόσμος αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλλειψη 900.000 μαιών, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του απαιτούμενου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μαιών. Η κρίση COVID-19 επιδείνωσε αυτά τα προβλήματα, με τις ανάγκες υγείας των γυναικών και των νεογέννητων να επισκιάζονται, τις υπηρεσίες μαιευτικής να διαταράσσονται και τις μαίες να αξιοποιούνται σε άλλες υπηρεσίες υγείας.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία της έκθεσης State Midwifery του 2021 από την UNFPA (την υπηρεσία σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του ΟΗΕ), τον ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών (ICM) και Συνεργατών, η οποία αξιολογεί το εργατικό δυναμικό της μαιευτικής και σχετικούς πόρους υγείας σε 194 χώρες.
Η τεράστια έλλειψη μαιών προκαλεί θανάτους που είναι αποτρέψιμοι. Μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για αυτήν την έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Lancet τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι η πλήρης παροχή φροντίδας που παρέχεται από τη μαία έως το 2035 θα μπορούσε να αποτρέψει το 67% των θανάτων μητέρων, το 64% των θανάτων νεογέννητων και το 65% των νεκρών έμβρυων. Θα μπορούσε να σώσει περίπου 4,3 εκατομμύρια ζωές ετησίως.
Παρά τους συναγερμούς που έχουν σημάνει στην τελευταία Έκθεση State of the World Midwifery το 2014 , η οποία παρείχε επίσης έναν χάρτη πορείας για την αντιμετώπιση αυτού του ελλείμματος, η πρόοδος τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν πολύ αργή. Η ανάλυση της φετινής έκθεσης δείχνει ότι, με τους τρέχοντες ρυθμούς προόδου, η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί ελαφρώς έως το 2030.
Η ανεκτίμητη συνειφορά των μαιών
Η ανισότητα των φύλων είναι ένας μη αναγνωρισμένος οδηγός σε αυτήν την τεράστια έλλειψη. Η συνεχιζόμενη έλλειψη πόρων του μαιευτικού εργατικού δυναμικού είναι ένα σύμπτωμα συστημάτων υγείας που δεν δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας γυναικών και κοριτσιών και δεν αναγνωρίζουν το ρόλο των μαιών - οι περισσότερες από τις οποίες είναι γυναίκες - για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 93% των μαιών και το 89% των νοσηλευτών.
Οι μαίες δεν παρακολουθούν μόνο γεννήσεις. Παρέχουν επίσης προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα και μια σειρά υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού, της ανίχνευσης και της θεραπείας σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για εφήβους, διασφαλίζοντας παράλληλα σεβαστή φροντίδα και σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Καθώς ο αριθμός των μαιών αυξάνεται και είναι σε θέση να παρέχει φροντίδα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, η υγεία των γυναικών και των νεογνών βελτιώνεται συνολικά, ωφελώντας όλη την κοινωνία.