«Αυξημένος είναι ο αριθμός των νεότερων που νοσηλεύονται στην Επικράτεια» επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID φτάνουν τους 5.500 ασθενείς.
Την εβδομάδα που μας πέρασε φάνηκε μία σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID συνολικά στη χώρα με το μ.ο. της εβδομάδας να ξεπερνάει τις 500 εισαγωγές ανά ημέρα. «Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται να αυξάνεται ακόμα και σήμερα στη Β. Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου και για τους νέους τονίζοντας ότι περίπου 1/4 ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ είναι νεότεροι των 55 ετών. Από την άλλη σταθερά βλέπουμε μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ των ασθενών άνω των 75. Τώρα, μάλιστα, έχουμε περισσότερους στις ΜΕΘ στις ηλικίες 65-74 παρά υπερήλικες άνω των 75 ετών. «Τα οφέλη του εμβολιασμού πια είναι σαφή» σχολίασε.
Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, αυτοί αυξάνονται κάτι που είναι «αναμενόμενο», καθώς η μέση διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ είναι 17 ημέρες και οι διασωληνώσεις ξεπερνούν τις αποσωληνώσεις.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα η κάλυψη των ΜΕΘ COVID σε όλη την Επικράτεια φτάνει το 86% και 91% στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τέλος ο αριθμός των ατόμων σε ΜΕΘ επιβαρύνθηκε κατά 6% την εβδομάδα που μας πέρασε.
Οι περιοχές με επιβαρυμένο φορτίο
Το επιδημιολογικό φορτίο, πάντως, παραμένει επιβαρυμένο ιδιαίτερα στην Αττική, την Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτ. Ελλάδα, όπου ο δείκτης των συνολικών νέων κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ξεπερνάει το όριο των 250 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Στην Αττική, πάντως, υπήρξε συρρίκνωση της τάξεως του 5% όσον αφορά τον αριθμό των αριθμό των ενεργών κρουσμάτων της εβδομάδας που μας πέρασε. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρή αύξηση και συνολικά τσαθεροποίηση εντός της εβδομάδας. «Αν και είναι νωρίς για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, φαίνεται ότι στην Αττική, η επιδημία δείχνει πολύ μικρά δειλά σημεία εύθραυστης σταθεροποίησης ενώ στη Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο ενδείξεις σταθεροποίησης» συμπλήρωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιροκίνης.
Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα και σήμερα περιοχές στη χώρα μας που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος. Ο δείκτης Rt εκτιμάται λίγο πάνω από τη μονάδα (1,02).
Η διασπορά συμβαίνει κατά κύριο λόγο ενδοοικογενειακά και από τις κοινωνικές συναθροίσεις είτε μέσα στο σπίτι είτε σε εξωτερικούς χώρος. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περισσότερους από 80 ανά ημέρα. Η κ. Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι ο υψηλός αριθμός των θανάτων θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα.
Τι δείχνουν οι σημαντικότεροι επιδημιολογικοί δείκτες
Σήμερα στη χώρα μας τα ενεργά κρούσματα φτάνουν τα 26 χιλιάδες. «Τα ενεργά κρούσματα έδειξαν μία εύθραυστη σταθεροποίηση» σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο 7ημερος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων ανά ημέρα υπολογίζεται στα 2.800 την εβδομάδα που μας πέρασε.
Τα τεστ κορονοϊού αυξάνονται με 54 χιλιάδες τεστ ημερησίως κατά μέσο όρο. Παράλληλα, η θετικότητα μειώθηκε στο 5,3%. «Περιμένουμε με την αύξηση των τεστ να μειώνεται η θετικότητα» σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.