Ένας αριθμός ρεκόρ πάνω από 6.000 πόλεων σε 117 χώρες παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα αλλά οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές συνεχίζουν να αναπνέουν ανθυγιεινά επίπεδα λεπτών σωματιδίων και διοξειδίου του αζώτου, με τα άτομα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να υποφέρουν περισσότερο από τις μεγαλύτερες εκθέσεις.
Τα ευρήματα ανάγκασαν τον ΠΟΥ να υπογραμμίσει τη σημασία της μείωσης χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη λήψη και άλλων μέτρων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τα δεδομένα για την ζημιά που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο ανθρώπινο σώμα αυξάνονται συνεχώς και δείχνουν ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα ρύπων μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά.
Τα σωματίδια, ειδικά τα PM 2,5 (Τα αερολύματα με διάμετρο μικρότερη από 2.5μm), είναι ικανά να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας καρδιαγγειακές, εγκεφαλοαγγειακές (εγκεφαλικά) και αναπνευστικές επιπτώσεις. Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι τα σωματίδια επηρεάζουν άλλα όργανα και προκαλούν και άλλες ασθένειες.
Το NO 2 (διοξείδιο του αζώτου) σχετίζεται με ασθένειες του αναπνευστικού, ιδιαίτερα το άσθμα, που οδηγεί σε αναπνευστικά συμπτώματα (όπως βήχας, συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή), εισαγωγές στο νοσοκομείο και επισκέψεις στα επείγοντα
Ο ΠΟΥ αναθεώρησε πέρυσι τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα του αέρα, καθιστώντας τις πιο αυστηρές σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις χώρες να αξιολογήσουν καλύτερα την υγιεινή του αέρα τους.
https://twitter.com/WHO/status/1510953277550219265
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος βλέπουν χαμηλότερα σωματιδιακή ρύπανση - Οι περισσότερες πόλεις έχουν πρόβλημα με το ΝΟ2
Στις 117 χώρες που παρακολουθούν την ποιότητα αέρα, ο αέρας μόνο στο 17% των χωρών υψηλού εισοδήματος έχει πέσει κάτω από τα επικίνδυνα επίπεδα του ΠΟΥ για τα σωματίδια PM 2,5 ή PM 10. Σε χωρες μικρού και χαμηλού εισοδήματος, η ποιότητα του αέρα βρίσκεται στα συνιστώμενα επίπεδα του ΠΟΥ μόνο σε λιγότερο από το 1% των πόλεων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε ανθυγιεινά επίπεδα PM σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά τα πρότυπα NO 2 είναι διαφορετικά, παρουσιάζοντας μικρότερη διαφορά μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Περίπου 4000 πόλεις/ανθρώπινοι οικισμοί σε 74 χώρες συλλέγουν δεδομένα NO 2 σε επίπεδο εδάφους. Συνολικά, οι μετρήσεις τους δείχνουν ότι μόνο το 23% των ανθρώπων σε αυτά τα μέρη αναπνέουν μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις NO 2 που πληρούν τα επίπεδα στην πρόσφατα ενημερωμένη έκδοση των Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Ποιότητα του Αέρα του ΠΟΥ.
ΠΗΓΗ: who.int