Οι πολλές ώρες εργασίας οδήγησαν σε 745.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και ισχαιμική καρδιακή νόσο το 2016. Πρόκειται για μία αύξηση 29% από το 2000, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνού Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Environment International .
Σε μια πρώτη παγκόσμια ανάλυση των απώλειων ζωής που σχετίζονται με τις πολλές ώρες εργασίας, ο ΠΟΥ και η ΔΟΕ εκτιμούν ότι, το 2016, 398.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο και 347.000 άτομα από καρδιακές παθήσεις ως αποτέλεσμα της εργασίας τους τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα. Μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις λόγω των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά 42% και από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19%.
Το φύλο και οι ηλικίες που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα
Αυτή η εργασιακή επιβάρυνση που σχετίζεται με την εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική στους άνδρες (72% των θανάτων σημειώθηκαν μεταξύ των ανδρών), σε άτομα που ζουν στις περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι από τους θανάτους που καταγράφηκαν ήταν μεταξύ ατόμων που πέθαναν σε ηλικία 60-79 ετών, οι οποίοι είχαν εργαστεί για 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα μεταξύ των ηλικιών 45 έως 74 ετών.
Με τις πολλές ώρες εργασίας να είναι πλέον γνωστό ότι αποτελούν την αιτία για το ένα τρίτο περίπου του συνολικού εκτιμώμενου εργασιακού βάρους της ασθένειας, καθιερώνεται ως παράγοντας κινδύνου με το μεγαλύτερο βάρος επαγγελματικής ασθένειας. Αυτό μετατοπίζει τη σκέψη προς έναν σχετικά νέο και πιο ψυχοκοινωνικό παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου στην ανθρώπινη υγεία.
Πόσες ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εργασία 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σχετίζεται με εκτιμώμενο 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με την εργασία 35-40 ώρες την εβδομάδα.
Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες αυξάνεται και σήμερα ανέρχεται στο 9% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτή η τάση θέτει ακόμη περισσότερα άτομα σε κίνδυνο αναπηρίας που σχετίζεται με την εργασία και πρόωρο θάνατο.
Εργασιακά μέτρα για την προστασία της υγείας
Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων:
- οι κυβερνήσεις μπορούν να θεσπίσουν, να εφαρμόσουν και να επιβάλουν νόμους, κανονισμούς και πολιτικές που απαγορεύουν την υποχρεωτική υπερωρία και διασφαλίζουν μέγιστα όρια στον χρόνο εργασίας.
- οι διμερείς ή συλλογικές συμβάσεις διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και ενώσεων εργαζομένων μπορούν να διευθετήσουν τον χρόνο εργασίας να είναι πιο ευέλικτος, ενώ ταυτόχρονα να συμφωνούν για έναν μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας.
- οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μοιράζονται τις ώρες εργασίας για να διασφαλίσουν ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας δεν θα ανεβαίνει πάνω από 55 ή περισσότερες την εβδομάδα.