Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τους υψηλότερους δείκτες καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία βλαβερή συνήθεια με αμέτρητες επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού. Μία από αυτές και η ζημιά που προκαλεί στα δόντια. Παρακάτω αναφέρονται οι πέντε βλάβες στα δόντια που προκαλεί το κάπνισμα.
Αποχρωματισμός των δοντιών
Ακόμη και το κάπνισμα 2 τσιγάρων την ημέρα θα οδηγήσει σε αποχρωματισμό, μόνο με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό από ό, τι αν καπνίζατε περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς
Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε και καθαρίζετε τα δόντια σας, οι λεκέδες δεν μπορούν να αφαιρεθεί και τα δόντια σας θα παραμείνουν κίτρινα. Τα κίτρινα δόντια μας κάνουν επίσης να φαινόμαστε μεγαλύτεροι από ότι είμαστε, κάτι το οποίο κανείς δεν επιθυμεί.
Τερηδόνα και απώλεια
Η ζημιά δεν είναι πάντα προφανής στην αρχή, αλλά το μακροχρόνιο κάπνισμα θα προκαλέσει τη σταδιακή αποσύνθεση των δοντιών σας. Οι ειδικοί εξηγούν: «Όταν καπνίζετε, η παροχή οξυγόνου στα ούλα είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα τα νεύρα να μην λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αίματος για να παραμείνουν υγιή. Μπορούν να εμφανιστούν μεγάλοι χώροι μεταξύ των δοντιών και γύρω από τη γραμμή των ούλων.
Όχι μόνο είναι αντιαισθητικό, αλλά μπορεί επίσης συχνά να οδηγήσουν σε λοιμώξεις με τα τρόφιμα να παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι κοιλότητες να μεγαλώνουν και η δομή των δοντιών να εξασθενεί. Στις χειρότερες περιπτώσεις, το δόντι τελικά είτε θα πέσει έξω είτε θα πρέπει να αφαιρεθεί. Εάν φτάσετε στο σημείο της απώλειας δοντιών και της τερηδόνας, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω σημάδια γήρανσης και σίγουρα πιο δαπανηρές οδοντιατρικές διαδικασίες».
Περιοδοντική νόσος
Η περιοδοντική νόσος, επίσης γνωστή ως ασθένεια των ούλων, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του στόματος που, με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί βλάβη στα ούλα και τα δόντια.
Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται με την αιμορραγία με τη χρήση νήματος και βουρτσίσματος. Καθώς η περιοδοντική νόσος εξελίσσεται, τα ούλα αρχίζουν να φαίνονται σαν να υποχωρούν – ένα άλλο κλασικό σημάδι των δοντιών των καπνιστών.
Είναι δυνατόν να αναστραφεί το αποτέλεσμα την περιοδοντικής νόσου εάν διαγνωστεί νωρίς, οπότε αν είστε καπνιστής και το βιώνετε αυτό, η διακοπή του καπνίσματος και το ραντεβού με τον οδοντίατρο είναι απαραίτητη.
Οστική βλάβη
Εάν η ασθένεια των ούλων δεν ελεγχθεί και δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη θα εξαπλωθεί και θα προκαλέσει βλάβη στα οστά. Η μόλυνση θα κινηθεί βαθύτερα στους ιστούς των ούλων και στις υποκείμενες δομές των οστών, προκαλώντας τη διάσπαση του οστού.
Οι ειδικοί σημείωσαν: «Μερικές φορές σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση καθίσταται απαραίτητη. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη δομή του σαγονιού σας και στα συνολικά χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Η απώλεια οστών προκαλεί βύθιση, τραβηγμένη εμφάνιση και απαιτεί πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση και ανακατασκευή»
Καρκίνος του στόματος
Το NHS αναφέρει ότι περίπου 8.300 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι περίπου ένας στους 50 καρκίνους που διαγιγνώσκονται. Οι ειδικοί της Οδοντιατρικής Πρακτικής επεσήμαναν ότι οι κύριες αιτίες του καρκίνου του στόματος αποδίδονται στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, δύο πράγματα που μπορείτε να σταματήσετε.
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε και κάθε μέρος του στόματος, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, των ούλων, των μάγουλων, των δοντιών και της γλώσσας. Δεδομένου ότι εξαρτόμαστε από το στόμα μας για να φάμε, να πιούμε και να επικοινωνήσουμε αυτή είναι μια σοβαρά δύσκολη κατάσταση, η οποία πραγματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία, αλλά ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί μαζικά κόβοντας τη συνήθεια.
ΠΗΓΗ: express.co.uk