Από αύριο (10/6) θα φύγουν τα πρώτα SMS σε γυναίκες 50-69 για τον προγραμματισμό του δωρεάν τους προσυμπτωματικού τους ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα, από αύριο ξεκινάει το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματα», ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού. Για πρώτη φορά στη χώρα μας υλοποιείται ένα τέτοιο εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Το Υπουργείο Υγείας ξεκινάει από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού διότι αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονά μία νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες 50-69 ετών. Αυτός ο πληθυσμός στην Ελλάδα υπολογίζεται γύρω στα 1.300.000 άτομα.
Στις δυτικές χώρες, 1 στις 11 περίπου γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις χώρες της ΕΕ.Το 13,3% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου αφορά περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ποσοστό που αντιστοιχεί στο 28,7% όλων των νέων καρκίνων στις γυναίκες.
Ο καρκίνος του είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη. Το 2012 η Ελλάδα βρίσκεται στη μεσαία κατάταξη θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες.
Καρκίνος μαστού: Κρίσιμη η ηλικία των 50-69
Η ηλικιακή ομάδα 50-69 είναι κρίσιμη, καθώς τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή είναι μικρότερος σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 65-79
Στην Ελλάδα είχαμε 215 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ανά 100.000 πληθυσμού για την ηλικιακή ομάδα 50-69, που αντιστοιχεί στο 31,8% των νέων διαγνώσεων καρκίνου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, με την θνησιμότητα να φτάνει στους 42,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού στην ίδια ηλικιακή ομάδα
Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές
Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο συνδέεται με τη μέθοδο θεραπείας. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν μαστεκτομή και χημειοθεραπεία εξαιτίας ακριβώς του εντοπισμού σε πρώιμο στάδιο, που επιτρέπει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Οι γυναίκες που ωφελούνται περισσότερο από τα τέτοια προγράμματα είναι εκείνες που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα, εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο και έχουν πολύ χειρότερα ποσοστά επιβίωσης εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης.