Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca ως ανοσογόνο και ασφαλές για την εφαρμογή του σε ηλικίες από 18 και άνω.
Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαμπλασιαζόμενος αθώος ιός για να μεταφέρει τη γενετική πληροφορία στο ανθρώπινο κύτταρο και να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού που θα να δώσει το ερέθισμα για την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό. «Και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα, το εμβόλιο να μετέχει στο DNA του εμβολιαζόμενου ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται ως μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει γύρω στο 60%. Σύμφωνα, όμως, με τους ερευνητές, η χορήγηση της 2ης δόσης μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%. Το πλεονέκτημά του είναι ότι συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ώστε να καλυφθούν πολλά κενά για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Οι επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου και η στάση της Ελλάδας
Ορισμένες χώρες, πάντως, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 65.
Το αγκάθι είναι ο μικρός αριθμός αριθμός ηλικιωμένων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca, «γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα από τόσο μικρό δείγμα» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
Ωστόσο, προσθέτει ότι για το μικρό αυτό δείγμα υπάρχει η προοπτική να γίνει μεγάλο από τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξάγεται στην Αμερική. Επίσης θα υπάρχουν και πρόδρομα αποτελέσματα από το εμβόλιο που χορηγείται εδώ και ένα μήνα στην Αγγλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμβολιασμών πρόκειται να εξετάσει το θέμα της χορήγησης του εμβολίου της ΑΖ σε άτομα άνω των 65 ετών ή να τα προωθήσει σε νεότερες ηλικίες, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα.