Στην Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλές και με δεδομένο ότι το καλοκαίρι στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα ζεστό, ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι πολύ μεγάλος.
Τα «καμπανάκια» για θερμοπληξία στα μωρά
Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας η οποία μπορεί να φτάσει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Τις μέρες του καύσωνα οι γονείς πρέπει να παρατηρούν προσεκτικά τις αντιδράσεις του βρέφους.
Τυχόν ενδείξεις ότι το παιδί έχει καταπονηθεί πολύ από την ζέστη είναι:
-
Ατονία
-
Δροσερό αλλά υγρό δέρμα
-
Ωχρότητα
-
Ναυτία ή εμετός
-
Πυρετός που ανεβαίνει
- Υπνηλία
Σημάδι αφυδάτωσης μπορεί να είναι και οι λιγοστές βρεγμένες πάνες μέσα στην μέρα. Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο ώστε να δοθούν κατευθύνσεις καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος θερμοπληξίας, μια απειλητικής για την ζωή κατάστασης που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.
Πώς μπορείτε να κρατήσετε «δροσερά» τα μωρά
Για τα νεογνά και τα βρέφη το πιο σημαντικό κατά την διάρκεια των πολύ ζεστών ημερών, είναι να παραμένουν επαρκώς ενυδατωμένα.
Αυτό για τα μωρά που θηλάζουν σημαίνει συχνότεροι θηλασμοί μέσα στο 24ωρο ενώ για τα υπόλοιπα βρέφη περισσότερα γεύματα.
Η διατροφή τους τις πολύ ζεστές μέρες συστήνεται να είναι σχετικά άλιπη και να περιλαμβάνει κυρίως χορταρικά και φρούτα.
Τι πρέπει να φορέσει ένα μωράκι στον καύσωνα
Είναι οι μέρες που η παραίνεση κάθε παραδοσιακής γιαγιάς για το απαραίτητο ζακετάκι, θα πρέπει να αγνοηθεί.
Αν η θερμοκρασία είναι από 24 βαθμούς και πάνω, το μωρό δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα ελαφρύ, βαμβακερό φορμάκι ή φανελάκι, με τα χέρια και τα πόδια του να αφήνονται ελεύθερα.
Τα ντουζ με δροσερό νερό μπορούν να ανακουφίσουν, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει το νερό να είναι πολύ κρύο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποθερμίας.