Οι καύσωνες του θέρους είναι μπροστά μας και οι ειδικοί ζητούν να μην υποτιμούμε τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία οι υψηλές θερμοκρασίες.
Μια υπερβολικά ζεστή μέρα μπορεί να καταβάλλει οποιονδήποτε. Για μερικές ομάδες του πληθυσμού ωστόσο οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερες από ενόχληση και ιδρώτα.
Μικρά παιδιά
Τα παιδιά μπορεί να αγαπούν το καλοκαίρι, αλλά η ζέστη του καλοκαιριού δεν αγαπά τα παιδιά...
Ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος της ηλικίας τους καθώς ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του σώματος ακόμα δεν λειτουργεί πλήρως και οι ιδρωτοποιοί αδένες -ο τρόπος που το σώμα χρησιμοποιεί την εφίδρωση για να δροσιστεί- επίσης βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.
Έκθεση σε θερμοκρασία 35-40 βαθμών Κελσίου μπορεί να προκαλέσει στο παιδί εξάντληση, αφυδάτωση ακόμη και θερμοπληξία.
Όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους
Ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να εργαστούν σε εξωτερικό χώρο, χωρίς σκιά, συχνά καταβάλλοντας έντονη σωματική δραστηριότητα. Οι γιατροί συστήνουν συχνά διαλείμματα σε εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο ή έστω σε χώρο με σκιά και επαρκή ενυδάτωση.
Ασθενείς με χρόνια νοσήματα/ηλικιωμένοι
Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών σε αρκετούς ασθενείς με χρόνια νοσήματα, ιδιαίτερα εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά ή τα νεφρά τους. Συνθήκες καύσωνα, ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αρρυθμίες.
Ευάλωτοι είναι επίσης ασθενείς με άσθμα, έγκυες, όσοι αντιμετωπίζουν ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και διαβήτη τύπου 1 ή 2.
Πώς επηρεάζει η ζέστη το σώμα
Ο εσωτερικός μηχανισμός του οργανισμού, προσπαθεί όλες τις εποχές να διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος ιδανικά στους 36,6 βαθμούς Κελσίου.
Όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, οι τιμές της αρτηριακής πίεσης μειώνονται και η καρδιά καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ομαλή ροή του αίματος.
Η ζέστη προκαλεί στο σώμα έντονη εφίδρωση, ταχυπαλμία, πρήξιμο στα άκρα -κυρίως στα πόδια. Αν τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα δεν αναπληρωθούν, η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα διαταράσσεται.
Οι διαταραχές αυτές μπορεί να εκδηλωθούν επίσης με ναυτία, κράμπες, εξάντληση, ζαλάδα και αίσθηση υπερβολικής κόπωσης.
Η θερμοπληξία είναι η πλέον σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκύψει λόγω καύσωνα, κυρίως σε βρέφη, ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα. Είναι μια επείγουσα κατάσταση, θυμίζουν οι γιατροί, με τον πάσχοντα να χρειάζεται άμεσα βοήθεια.
Τα συμπτώματα προσομοιάζουν συχνά με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πώς προστατευόμαστε από την ζέστη
Η πρόληψη είναι και σε αυτή την περίπτωση σημαντική, λένε οι ειδικοί. Η γενική σύσταση αφορά φυσικά στον περιορισμό κίνησης σε εξωτερικούς χώρους τις μέρες που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει ψηλά.
Όμως οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα αφορούν και το σπίτι μας. Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι πιο ασφαλείς αν έχουν πρόσβαση σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο.
Αν υπάρχει ιστορικό επιδείνωσης συμπτωμάτων λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ιδανικά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν στο σπίτι.
Αν πάλι η μετακίνηση είναι απαραίτητη, ντυθείτε με ανοιχτόχρωμα ρούχα και κινηθείτε στην σκιά, λένε οι γιατροί. Φορέστε καπέλο. Καταφύγετε σε εσωτερικό, κλιματιζόμενο χώρο με τις πρώτες ενδείξεις δυσφορίας.
Τις ζεστές μέρες, η κατανάλωση υγρών πρέπει να αυξάνεται. Προτιμήστε όμως νερό, όχι αναψυκτικά, καφέ ή ενεργειακά ποτά. Προτιμήστε ελαφριά διατροφή με έμφαση σε φρούτα και σαλάτες.