Έξι εβδομάδες αφότου γεννήθηκαν, τα μωρά έδειξαν προβλήματα με τον έλεγχο της κίνησης, όπως προβλήματα χαράλωσης όταν τα κρατούσαν και θέματα ελέγχου του κεφαλιού και των ώμων.
«Δεν παρουσιάζουν όλα τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν μολυνθεί με COVID-19 νευροαναπτυξιακές διαφορές, αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος τους είναι αυξημένος σε σύγκριση με εκείνα που δεν εκτέθηκαν στην COVID στη μήτρα. Χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη μελέτη για να επιβεβαιώσουμε την ακριβή έκταση της διαφοράς», λέει η Rosa Ayesa Arriola, ανώτερη ερευνήτρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Valdecilla και συν-συγγραφέας της μελέτης σε ένα δελτίο μέσων του συνεδρίου.
H ομάδα μελέτησε 21 νεογνά που γεννήθηκαν από γυναίκες θετικές στην COVID-19 ενώ ήταν έγκυες. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ξεχωριστό γκρουπ 21 νεογνών που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό για λόγους σύγκρισης. Όλες οι μητέςρες συμμετείχαν σε πολλαπλά τεστ που διέφεραν από ορμονικά τεστ έως και ψυχολογικά ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά. Η Κλίμακα Αξιολόγησης της Συμπεριφοράς Νεογνών μέτρησε την ικανότητα ενός μωρού για κίνηση και άλλες συμπεριφορές.
«Βρήκαμε ότι ορισμένα στοιχεία της μέτρησης του NBAS άλλαξαν σε βρέφη 6 εβδομάδων που είχαν εκτεθεί στον ιό SARS-COV-2 . Ουσιαστικά αντιδρούν ελαφρώς διαφορετικά όταν κρατιούνται ή αγκαλιάζονται», εξηγεί ο Águeda Castro Quintas, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και συν-συγγραφέας της μελέτης.
COVID-19: Επηρεάζει επίσης τις λεκτικές δεξιότητες ενός παιδιού;
Τα αποτελέσματα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου project που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη 100 νεογνών που γεννήθηκαν από 100 μητέρες που είχαν προηγουμένως λοίμωξη από COVID-19. Ενώ τα τρέχοντα αποτελέσματα περιγράφουν λεπτομερώς τα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση, η μελέτη θα εξετάσει εάν υπάρχουν περισσότερες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εκτός από την κινητική ανάπτυξη, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν την ανάπτυξη της γλώσσας σε μωρά μεταξύ 18 και 42 μηνών. Μελλοντική έρευνα θα εξετάσει επίσης τις μητέρες και τα μωρά που εκτίθενται στον COVID-19 και θα το συγκρίνουν με μια ξεχωριστή κοόρτη που μελετά πώς το άγχος και η γενετική επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών.
Η μελέτη έχει ένα μικρό δείγμα συμμετεχόντων και θα απαιτήσει περισσότερα δεδομένα προτού προσδιοριστεί ο πραγματικός αντίκτυπος του COVID-19 στα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα των μωρών.
Η ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στο 30ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής
ΠΗΓΗ: studyfinds