Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι ο κίνδυνος να εγκατασταθεί η ευλογιά των πιθήκων σε αυτές τις μη ενδημικές χώρες ήταν αληθινός αλλά αποτρέψιμος σε αυτό χρονικό σημείο.
29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσμα στο τωρινό ξέσπασμα, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο. Καμία δεν ανέφερε θανάτους.
Σε μία ενημέρωση των media στη Γένεβα, ο Τέντρος είπε επίσης ότι υπήρξαν πάνω από 1.400 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αυτό το έτος στην Αφρική και 66 θάνατοι.
Είπε ότι το ξέσπασμα έδειχνε σημάδια διασποράς στην κοινότητας σε κάποιες χώρες. Ο ΠΟΥ συστήνει στα άτομα με ευλογιά των πιθήκων να απομονωθούν στο σπίτι.
Η Rosamund Lewis, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων, είπε ότι η «διαπροσωπική στενή επαφή» ήταν ο κύριος τρόπος εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, αν και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος αερογενούς μετάδοσης δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να φορούν μάσκα, είπε.
Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι κυρίως μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε γυναίκες.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι για μερικές χώρες ίσως εξεταστεί ο εμβολιασμός μετά την έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας ή των στενών τους επαφών, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών συντρόφων τους - ιδανικά εντός 4 ημερών από την έκθεση. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά της ευλογιάς - ενός πιο επικίνδυνου ιού που εξαφανίστηκε το 1980 - δουλεύουν και κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τις μελέτες.
Η ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ, Sylvie Briand, δήλωσε ότι ο οργανισμός αξιολογεί την ισχύ των εμβολίων που έχουν συσσωρευτεί κατά της ευλογιάς και επικοινωνεί με τους κατασκευαστές και τις χώρες που έχουν υποσχεθεί στο παρελθόν εμβόλια.