Αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που δεν αποχωρίζονται το κινητό τους τηλέφωνο ούτε στην τουαλέτα ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε καθώς αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.
Συγκεκριμένα, αυτό το πόρισμα προκύπτει από πολλούς ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν διεξοδικά αυτή την περίπτωση των ατόμων που ακόμη και στο κάλεσμα της φύσης «σκρολάρουν» στο κινητό τους τηλέφωνο.
Στο άκουσμα αυτών των ευρημάτων, μερίδα ειδικών έσπευσε να προειδοποιήσει πως πρόκειται για μια επικίνδυνη για την υγεία σας συνήθεια και όπως λέει χαρακτηριστικά και ο μικροβιολόγος από το London Metropolitan University, δρ Paul Matewele «το να πιάνει κανείς το κινητό του αφού έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και πριν πλύνει τα χέρια του, είναι μια πολύ κακή ιδέα».
Η εξήγηση σε αυτή την περίπτωση, θα λέγαμε πως είναι περιττή, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως η λεκάνη της τουαλέτας είναι ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού, μια επικίνδυνη εστία μικροβίων, όπως την χαρακτηρίζουν συνήθως οι ειδικοί.
Ειδικότερα αυτό που επισημαίνει ο μικριοβιολόγος είναι πως η μεταφορά μικροβίων από την λεκάνη κυρίως στα κινητά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς τα κουβαλάμε μαζί μας όπου και αν πάμε αλλά και επειδή είναι μια «φιλική» επιφάνεια για κάποιους επικίνδυνους ιούς.
«Τα καθίσματα τουαλέτας, τα χερούλια, οι νεροχύτες και οι τάπες είναι γεμάτες από μικρόβια όπως E. Coli που μπορεί να προκαλέσει, όπως λέει ο δρ. Matewele, λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα και διάφορες αλλες εντερικές παθήσεις, καθώς εκτός από το το E. Coli (εντεροαιμορραγικό Κολοβακτηρίδιο), υπάρχουν και άλλα μικρόβια όπως το C. diff (Κλωστηρίδιο το δύσκολο) και το ακινετοβακτήριο, όπου το πρώτο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ενώ το δεύτερο μπορεί να προκαλέσει μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού.
Διαβάστε σχετικά=> Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός»
Ποια άλλα μικρόβια «συχνάζουν» στις επιφάνειες και στα αντικείμενα
Τα χέρια μας μολύνονται συνήθως με βακτήρια και ιούς κάθε φορά που αγγίζουμε ένα αντικείμενο ή μια επιφάνεια.
Τα παθογόνα αυτά μεταφέρονται στη συνέχεια στο κινητό τηλέφωνο, ιδίως για όσους δεν κάνουν «βήμα» χωρίς αυτό.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέσο κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι μολυσμένο με διάφορα είδη δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών.
Μερικά από τα μικρόβια, αποικίες των οποίων έχουν βρεθεί σε κινητά τηλέφωνα, εκτός από το γνωστό βακτήριο Ε coli που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι:
- Ο σταφυλόκοκκος που προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα
-
Τα ακτινοβακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν φυματίωση και διφθερίτιδα
-
Το κιτροβακτήριο που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες ουρολοιμώξεις
-
Ο εντερόκοκκος που είναι γνωστό ότι προκαλεί μηνιγγίτιδα
Άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που έχουν εντοπιστεί στο μέσο κινητό τηλέφωνο είναι η κλεμπσιέλα, ο μικρόκοκκος, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα και ο στρεπτόκοκκος.
Όλα αυτά έχουν στους ανθρώπους εξίσου σοβαρές συνέπειες με τα προαναφερθέντα.
Δυστυχώς, μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα μικρόβια στο κινητό είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Επομένως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, δεδομένου ότι τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις απειλητικές για τη ζωή.
Σύμφωνα, μάλιστα και με την δρ. Primrose Freestone, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Leicester «ούτε καν ένας καθαρισμός με αντιβακτηριακά μαντιλάκια ή αλκοόλ δεν είναι αρκετός για να απαλλάξει το κινητό από το μικρόβια, εκτός κι αν ο καθαρισμός είναι συστηματικός και συχνός».
Τι συνιστούν οι ειδικοί
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών και προτρέπουν να αποφεύγουν αυτή τη συνήθεια, δηλαδή τη χρήση του κινητού στην τουαλέτα, προκειμένου να προφυλαχθούν από τα προαναφερθέντα μολυσματικά βακτήρια.
Ειδικότερα, ο δρ. Paul Matewele τονίζει πως ακόμη και αν ξεχαστείτε και πάρετε μαζί το τηλέφωνο σας, θυμηθείτε τουλάχιστον να πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Ακόμη, υπενθυμίζει πως εκτός από το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, απαραίτητο για την υγιεινή είναι να καθαρίζετε, όσο πιο συχνά γίνεται, όλες τις «κρίσιμες» επιφάνεις όπως τα πόμολα και τα κινητά τηλέφωνα.
Πληροφορίες από thehealthsite και theconversation