Την ένταξη της κολχικίνης στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν.
Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των μελετών
Στις 22/01/2021 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης COLCORONA. Η μελέτη COLCORONA οργανώθηκε από το Montreal Heart Institute του Καναδά. Η μελέτη αυτή ήταν μία διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη η οποία εξέτασε την επίδραση της κολχικίνης σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με διάγνωση COVID-19 (συμπεριελήφθησαν σχεδόν 5000 ασθενείς). Στη μελέτη αυτή συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον Καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και ανάπτυξη 5 κέντρων (Αττικό, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Θριάσιο, Πάτρα). Οι Ιατροί Σπύρος Δευτεραίος (Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), Γιώργος Γιαννόπουλος (Εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ), Δημήτριος Βραχάτης (Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ), Σωτηρία Γιωτάκη (Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ), Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Σωτήριος Τσιόδρας (Καθηγητής ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα αυτής της μελέτης.
Η μελέτη COLCORONA είναι μία προοπτική διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που περιέλαβε 4488 ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση νόσου COVID-19 που δεν είχαν νοσηλευθεί, ήταν στο σπίτι τους αλλά είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου COVID σοβαρής μορφής. Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν η έγκαιρη χορήγηση κολχικίνης θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών καθώς και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19. Η μελέτη αυτή έδειξε σημαντική μείωση των νοσηλειών (κατά 25%), της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (κατά 50%), των θανάτων (κατά 44%). Για την καλύτερη αξιολόγηση αυτών των πολύ ενθαρρυντικών δεδομένων, αναμένουμε την πλήρη παρουσίαση των δεδομένων της μελέτης και τη δημοσίευσή της σε Επιστημονικό περιοδικό μετά από κρίση.