Την επιδημιολογική εικόνα του κοροναϊού COVID-19 όπως διαμορφώνεται έως σήμερα περιγράφει Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, βάσει του Παρατηρητηρίου Johns Hopkins CSSE. Όπως σημειώνει, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται έως σήμερα ανέρχονται σε 77.891, σε 32 χώρες παγκοσμίως.
Το μήνα Φεβρουάριο παρατηρείται μείωση στα νέα κρούσματα. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των εξιτηρίων των ασθενών με κοροναϊό είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η μείωση, υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η επιδημία θα έχει περιοριστεί σημαντικά. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων εκτός Κίνας (76.291), και συγκεκριμένα σε Νότια Κορέα (433), Ιταλία, Ιράν καθώς και το πρώτο κρούσμα σε Λίβανο και Ισραήλ, υποδηλώνει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση.
80% των ασθενών εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, 14% σοβαρή νόσος όπως πνευμονία, 5% πολύ σοβαρή νόσος όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ, 2% θανατηφόρο νόσο με την πιθανότητα να αυξάνεται με την ηλικία και με την παρουσία συμπαραμαρτούντων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια). Η θνητότητα σε ασθενείς κάτω των 39 ετών είναι μόλις στο 0.2%. Ωστόσο, υψηλό είναι το ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών που αγγίζει και το 30%. Καταδεικνύεται έτσι η σημασία της εκπαίδευσης, διαθεσιμότητας προστατευτικών μέτρων και φροντίδας των νοσούντων.
Στις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα οι αρχές αναστέλλουν τη λειτουργία σχολείων και λοιπών δημόσιων δομών και κτηρίων και τουριστικών θέσεων προς αποφυγή συνωστισμού και εξάπλωσης του ιού. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινιστεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού σε όλα τα νέα κρούσματα. Υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως στο Ιράν, όπου δεν έχει αποσαφηνιστεί σαφή επιδημιολογική σύνδεση με γνωστό κρούσμα ή φορέα. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ δε μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πανδημίας.
Η περίπτωση της Σιγκαπούρης
Παρόλο που υπάρχει μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών μεταξύ Σιγκαπούρης και Κίνας, η έγκαιρη προετοιμασία, η ύπαρξη αποτελεσματικού συστήματος υγείας και η εξασφάλιση σημαντικής χρηματοδότησης επέτρεψε την έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών και των πιθανών φορέων. Αναλογικά, λοιπόν, ο αριθμός των κρουσμάτων (85) μπορεί να κριθεί περιορισμένος. Επομένως, η πρόληψη και η ορθή οργάνωση των υγειονομικών δομών είναι αποτελεσματικές για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού.
Πρόληψη
Στα προσωπικά μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται όλα τα απλά μέτρα υγιεινής. Δηλαδή, τακτικό πλύσιμο των χεριών, του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα, τακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα, εθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης. Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δεν αποκλείεται την πιθανότητα ο ιός να γίνει ενδημικός σε όλο τον κόσμο και να έχουμε επιδημίες σε ετήσια βάση κυρίως ήπιας συμπτωματολογίας, αντίστοιχα με τη γρίπη.
Έτσι, σε ό,τι αφορά την πρόληψη γενικευμένης πανδημίας, απαιτούνται:
- Επενδύσεις στη έρευνα (μοτίβο μετάδοσης, επιδημιολογία, θνητότητα ανά ηλικιακή ομάδα, έκβαση νοσήματος, παράγοντες κινδύνου για νόσηση, ο ρόλος των ασυμπτωματικών και ολιγοσυμπτωματικών φορέων στην εξάπλωση της νόσου, ο ρόλος της «υπερμετάδοσης» από έναν ασθενή σε πολλούς ανθρώπους, ο ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων)
- Υποστήριξη οικονομικά ανίσχυρων χωρών (διαθεσιμότητα βασικών διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, εμβόλια που δεν απαιτούν ψύξη)
- Κοινωνικοπολιτική προσέγγιση (ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, κοινωνική ευθύνη, αποφυγή στιγματισμού).