Οι υγειονομικοί είναι μέσα στα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου γιατί η προστασία τους είναι το πρώτο μέλημα, διευκρίνισε ο κ. Τσιόδας. Όπως ανέφερε μάλιστα «θα ελέγχονται και υπάρχει και σκέψη για πρωτόκολλο προφύλαξης αυτών των ανθρώπων με ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».
Η αντισωματική απάντηση όσων έχουν νοσήσει, δηλαδή αν έχουν αναπτύξει ανοσία στον νέο κορονοϊό αυτό είναι μέρος έρευνας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή με Πανεπιστήμια της χώρας. Στο πλαίσιο αυτού του ερευνητικού πρωτοκόλλου θα χρησιμοποιηθούν τεστ, η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των οποίων θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς έχουν «υψηλό τίτλο αντισωμάτων», έχουν δηλαδή αναπτύξει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, έχοντας περάσει τη νόσο. «Αυτοί οι άνθρωποι με θετικό τίτλο αντισωμάτων, των αντισωμάτων που δείχνουν την ανοσία στον ιό, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ειδικά αν ανήκουν στην εμπροσθοφυλακή, δηλαδή στην ιατρική κοινότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτή η ανοσία, σύμφωνα με τελευταίες ερευνητικές προσπάθειες, φαίνεται ότι θα διαρκεί τουλάχιστον 2 με 3 έτη.
Τα τεστ που εξετάζουν τα αντισώματα αφού αποδειχθούν ακριβή (δεν είναι όλες οι πρακτικές ακριβείς), θα χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει ανοσία και μπορούν να κυκλοφορήσουν.
Στη χώρα μας αυτά τα τεστ θα αξιολογηθούν άμεσα στις επόμενες εβδομάδες.