Η χθεσινή γραπτή ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας ήταν η τελευταία που εκδίδει ο Σ. Τσιόδρας και το Υπουργείο. Πριν από λίγο, ο ΕΟΔΥ ανήρτησε την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης σύμφωνα με την οποία, έως τις 15.00 σήμερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 55.1% άνδρες. 1
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75.0% άνδρες).
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 182.423 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4811 (2.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Αξίζει να συμπληρώσουμε πως ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αναθεωρηθεί κατόπιν ελέγχου των δεδομένων.
Εν τω μεταξύ, θετική στον κορονοϊό βρέθηκε χθες νοσηλεύτρια των ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Έλ. Βενιζέλου". Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εμφάνισε συμπτώματα την Παρασκευή και υποβλήθηκε σε τεστ. 14 συνάδελφοι της τέθηκαν σε καραντίνα.
COVID-19 και υπηρεσίες υγείας
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, o COVID-19 έπληξε σοβαρά τις υπηρεσίες υγείας που ήταν υπεύθυνες για την παροχή θεραπειών σε άτομα που νοσούν από κάποια μη μεταδοτική ασθένεια.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε σε 155 χώρες σε μία περίοδο 3 εβδομάδων τον Μάη. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε ότι το αντίκτυπο είναι παγκόσμιο. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο.
Αυτό το εύρημα προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι όσοι νοσούν από μη μεταδοτικές ασθένειες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον COVID-19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες στερούν τη ζωή 41 εκατ. ανθρώπων κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με το 71% των θανάτων παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, 15 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από τις συγκεκριμένες ασθένειες σε ηλικίες από 30 έως 69 ετών. 85% αυτών των πρόωρων θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.
Τα ανησυχητικά ευρήματα
Το κύριο εύρημα είναι ότι οι υπηρεσίες υγείας διαταράχθηκαν είτε μερικώς είτε ολικώς σε ορισμένες χώρες.
- Περισσότερες από τις μισές χώρες (53%) που μελετήθηκαν είδαν τις θεραπείες τους για υπέρταση να διαταράσσονται μερικώς ή ολικώς.
- Το ίδιο ποσοστό έφτανε το 49% για θεραπείες σχετικές με το διαβήτη
- 42% για θεραπείες καρκίνου
- 31% για θεραπείες καρδιαγγειακών παθήσεων
Οι υπηρεσίες αποκατάστασης έχουν διαταραχθεί σχεδόν στα 2/3 των χωρών (63%), παρόλο που η αποκατάσταση αποτελεί κλειδί για μία υγιή ανάρρωση μετά από σοβαρή νόσο με COVID-19.
Για ποιους λόγους, όμως, συνέβη αυτό;
- Στο 93% των χωρών που απάντησαν, προσωπικό του Υπουργείου Υγείας που δουλεύει στο τμήμα για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες μετακινήθηκε μερικώς ή πλήρως με σκοπό τη παροχή βοήθεια για θέματα σχετικά με τον COVID-19.
- Σε πάνω από το 50% των χωρών υπήρξε αναβολή των προγραμμάτων παρακολούθησης (π.χ. για καρκίνο του μαστού) λόγω των συστάσεων για σμίκρυνση των μη επειγουσών εγκαταστάσεων φροντίδας στην περίοδο της πανδημίας.
- Ακυρώσεις σχεδιασμένων θεραπειών λόγω μείωσης διαθέσιμων Μέσων Μαζικής Μτεαφοράς και έλλειψης προσωπικού που είχε μετατεθεί
- Στο 20% των χωρών διαπιστώθηκε έλλειψη φαρμάκων, τεχνολογιών διάγνωσης κ.α.