Σύμφωνα με 2 νεότερες δημοσιεύσεις ασθενείς με ήπια συμπτώματα μπορούν να μεταδίδουν τη νόσο, καθώς διατηρούν υψηλό ιικό φορτίο για μεγάλο διάστημα, συμμετέχοντας κατά πολύ στη μετάδοση.
Όπως φάνηκε, λοιπόν, ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών, που αποτελούν το 70% των προσβεβλημένων, διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες, αλλά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μετάδοση είναι δύσκολη μετά τις πρώτες 10 ημέρες.
Αντιθέτως, στα παιδιά φαίνεται πως αυτό το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως 14 ημέρες, ενώ μπορεί τα συμπτώματα που εκδηλώνουν να είναι ήπια ή και καθόλου. Κατά τους επιστήμονες, το 12% με 13% ποσοστό μετάδοσης που υπολογίστηκε στην Κίνα ίσως είναι πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό, ακριβώς λόγω της ασυμπτωματολογίας των παιδιών.
Αυτό το δεδομένο συνέβαλε και στην απόφαση, κατόπιν εισήγησης της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων -για αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες, ημερολογιακά και της προσθήκης στη συνέχεια και των φροντιστηρίων.
Στο σκεπτικό των επιστημόνων προστέθηκαν τα νέα διεθνή δεδομένα, ειδικότερα η περίπτωση της Ιταλίας και ενώ το Σάββατο που συζητήθηκε το μέτρο όλοι συμφωνούσαν πως η αποτελεσματικότητα του δεν είναι βέβαιη, σήμερα κατέληξαν πως δεν υπάρχει νόημα αναμονής. Άλλωστε, αν υπάρξουν πολλαπλά κρούσματα, μετά δεν θα υπάρχει και νόημα κλεισίματος των σχολείων.
Άλλωστε, έχουμε ήδη 4 «ορφανά» κρούσματα, που μπορεί να γίνουν 5 αύριο και εκτιμάται δε ότι σε 3 με 4 εβδομάδες θα έχουμε μεγάλο πολλαπλασιασμό κρουσμάτων. Βέβαια, αναγνωρίστηκε πως το κοινωνικοοικονομικό κόστος είναι υψηλό, αλλά η ανάγκη για τη λήψη κάθε δυνατού μέτρου για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Επιπλέον, βασικό ζητούμενο είναι απουσία εμπειρίας, αφού μιλάμε για έναν νέο ιό, ο οποίος μάλιστα συμπεριφέρεται απρόβλεπτα, διαφορετικά μάλιστα και από τους άλλους κορονοϊούς.
Ο Covid-19 έχει τεράστιο ιικο φορτίο το οποίο μπορεί το μεταδόσει κάποιος που δεν έχει συμπτώματα ή με ελαφρά συμπτώματα και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα περίεργο χαρακτηριστικό. Οπότε, η παραμονή στο σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα κρίνεται ως η καλύτερη λύση. Άλλωστε το ζητούμενο είναι να μην ασθενήσουν μεγάλος αριθμός ατόμων. Πρέπει να σημειώσουμε, δε, πως σημείο καμπής αποτελεί η 5η - 6η μέρα καθώς έχει παρατηρηθεί πως μπορεί τις πρώτες ημέρες τα σημπτώματα είναι ήπια, αλλά η νόσος επιδεινώνεται από την 5η μέρα και μετά, με σοβαρές επιπλοκές.