Όπως ανακοίνωσε, 72 είναι τα κρούσματα απροσδιοριστή πηγή μετάδοσης, 78 ασθενείς νοσηλεύονται από τους οποίους οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία. Μέσο όρος της ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69 έτη. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένουν στην Αθήνα, ενώ ελέγχονται εκατοντάδες δείγματα καθημερινά. Τα εξιτήρια ανέρχονται πλέον στα 19. Στους 6 οι νεκροί, όλοι άνδρες, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Αξίζει να αναφέρουμε πως μεταξύ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ήταν και ένας νέος άνδρας, γύρω στα 40, με παχυσαρκία.
«Η λύπη όταν τη μοιραζόμαστε είναι μισή, η χαρά όταν τη μοιραζόμαστε είναι διπλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε στο νεογέννητο στο Αττικό και τη γενναία μητέρα του.
«Σχετικά με την επιτήρηση και τη δήθεν απόκρυψη του αριθμού κρουσμάτων, σας βεβαιώνω ότι παρακολουθούμε την επιδημία όσο πιο καλά μπορούμε, με στρατηγική ιεράρχησης ελέγχου, αλλά και δειγμάτων επιτήρησης που προτείνεται ευρωπαϊκά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, καλώντας και πάλι συναδέλφους του να αποφεύγουν τις δηλώσεις είτε προς την κατεύθυνση εφησυχασμού είτε προς την κατεύθυνση του πανικού.
Πρόγραμμα ελέγχου από τον ΕΟΔΥ
«Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι δειγματοληπτικά. Τα σοβαρά και τις ΜΕΘ τα γνωρίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα σε όλη τη χώρα. Από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει μια καλή εικόνα της επιδημίας. Επενδύουμε σε ενίσχυση στρατηγικής αυτής, με διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχου, με προστασία ώστε να μη γίνει διασπορά της νόσου στην επικράτεια», ανέφερε.
Αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ και θα αφορά τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού στην κοινότητα, «Αυτό είναι το ορθό επιστημονικά», ξεκαθάρισε. Το πρόγραμμα αυτό αφορά δύο κατηγορίες ατόμων, αφενός τα άτομα στην κοινότητα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, δηλαδή βήχα και πυρετό, συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο και αυτοί που ζητάμε να μείνουν σπίτι και είναι αυτούς που θα ελέγχουν οι κινητές μονάδες. Αφετέρου, αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ώστε να άμεσα και με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας, να διακόπτονται περαιτέρω κύκλοι μετάδοσης στη χώρα.
Από αύριο θα αναρτάται στο site του ΕΟΔΥ λεπτομερής αύριο αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου. «Η στρατηγική μας ως χώρα και ως επιστημονικό δυναμικό έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αποφυγή του στίγματος, την αλληλεγγύη με τον κόσμο, ο οποίος μπορεί να υποφέρει περιοριζόμενος αλλά θα ανασάνει ελεύθερος αύριο. Δεν μπορεί να γίνει ακόμη αυτό, θα ήταν ολοκληρωτικά ανεύθυνο».
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υψηλός πυρετός σχετιζόταν περισσότερο με την εμφάνιση αναπνευστικής ανεπάρκειας και λιγότερο με το ενδεχόμενο θανάτου, που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτό τον ιό.
Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα η θνητότητα παραμένει κάτω του 1% και σε εκείνους με υποκείμενο είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Αυστηρός ήταν ο κ. Τσιόδρας για όσους δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του αυτοπεριορισμού. «Δεν μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου, με άπειρο κόσμο να συρρέει στα νησιά. Υποβαθμίζει όλη μας την προσπάθεια, αυξάνει τον κίνδυνο για νησιώτες ηλικιωμένους και δυσκολεύει την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε πιθανά μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολίες στη νοσηλεία και στη διακομιδή», σημείωσε.
Αύριο ανακοινώνονται ειδικές οδηγίες για νεφροπαθείς, ενώ σήμερα έγινε πανελλαδικό webinar, δηλαδή διαδικτυακό σεμινάριο, για πνευμονολόγους. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνέχισης της αιμοδοσίας.
Θεραπείες κατά του κορονοϊού
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς, διευκρινίζοντας πως τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, που κάποια είναι μόνο νοσοκομειακά σκευάσματα.
Ταυτόχρονα, ειδική ομάδα της επιτροπής ήδη εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού, από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο, καθώς και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό. Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται με πλασμαφαίρεση, από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει, ώστε ο ορός με τα αντισώματα στον κορονοϊό να χορηγηθεί σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις, σε ανθρώπους δηλαδή που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα. Τη διαδικασία συντάσσει ομάδα αιματολόγων. Η χρήση ορού σε προηγούμενες επιδημίες είχε αποτέλεσμα. Ωστόσο, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ παράγεται με ειδικά μηχανήματα. που διαθέτουμε και στη χώρα μας.
Ακόμη, στις ΗΠΑ ξεκίνησε η πρώτη κλινική έρευνα για εμβόλιο κατά του Covid-19. Θα εξετάσει 45 ανθρώπους και την απάντηση του οργανισμού τους με αντισώματα, σε διαφορετικές δόσες του νέου εμβολίου. Θα χορηγείται σε 2 δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη 4 άνθρωποι έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε 3 μήνες, άρα δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου πριν περάσει το καλοκαίρι.
Σε ό,τι αφορά τον διπλό συνδυασμό με πολύ καλά αποτελέσματα, ο οποίος - με την έγκριση του ΕΟΦ και με ένα ειδικό πρωτόκολλο θα δοθεί σε όλους τους ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία και των οποίων η υγεία θα παρακολουθείται στενά και τα δεδομένα θα εισάγονται σε ειδική βάση δεδομένων.
Δημοσιεύθηκε μια μελέτη χθες σύμφωνα με την οποία η χρήση, ως μονοθεραπεία, ενός από τα αντιικά που χρησιμοποιούμε εδώ δεν είναι είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα. Αλλά δεν αξιολογήθηκε σε συνδυασμό, προς το παρόν. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τη μονοθεραπεία στη χώρα μας και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με συνδυαστική θεραπεία, από την αρχή στα σοβαρά περιστατικά και ίσως τριπλή και τετραπλή επιπλεγμένα περιστατικά. Υπάρχουν φάρμακα στη φαρέτρα μας, μένει να δούμε πως θα πάνε στην ελληνική πραγματικότητα και στον Έλληνα ασθενή και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα που δημοσιεύονται με μονοθεραπεία σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε ανθρώπους που έχουν πάρει τη διπλή και τριπλή θεραπεία και έχουν πάει καλά, αλλά και άνθρωποι οι οποίοι ήταν σοβαρά και τους κρατούσαμε με νύχια και με δόντια, αλλά πέρασαν το βουνό και έχουν είναι σε καλύτερη κατάσταση η υγεία τους», συμπλήρωσε.