Η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό. Το ίδιο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 32.437 τεστ.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 585, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Το ίδιο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 32.437 τεστ, από τα οποία 12.579 ήταν μοριακοί έλεγχοι και τα 19.858 rapid test. Το ποσοστό θετικότητας βάσει αυτών διαμορφώθηκε στο 1,8%.
Δημιουργείται δίκτυο παρακολούθησης των μεταλλάξεων του κορονοϊού
Σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού
Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του
κορονοϊού SARS-CoV-2, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη
Κικίλια.
Στο πλαίσιο του Δικτύου θα αποστέλλονται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών δείγματα από όλη τη χώρα. Εκεί θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα. Στόχος η πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να εξετάζεται γίνεται ανάλυση γονιδιώματος στο 5% με 10% των συνολικών δειγμάτων, τουλάχιστον.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Άννα Παππά.
«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ECDC και τη Διευθύντριά του, την κυρία Ammon και προχωράμε στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση και η Κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των πολιτών. Πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας έχει αναλάβει το ΙΙΒΕΑΑ», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
«Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Θάνος.
Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξη. «Αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν», συμπλήρωσε.
Τελευταία τροποποίηση στις 22/01/2021 - 17:36