Όπως διευκρίνισε, τα 695 κρούσματα εντοπίζονται σε 28 περιφερειακές ενότητες, αλλά κυρίως στην Αττική. Το 56% των νοσούντων είναι άνδρες, το 75% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών, ενώ το 21% αφορά άτομα άνω των 65.
114 είναι όσοι νοσηλεύονται, 61% εξ αυτών είναι άνδρες. 35 είναι οι διασωληνωμένοι, όλοι άνδρες εκτός από μία γυναίκα, μέση ηλικία τα 68 έτη.
3% με 4% είναι τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί ή νοσηλεύονται, αν και κάποια έχουν πάρει εξιτήριο, διευκρίνισε ο κ.Τσιόδρας. Σε ό,τι αφορά τους βαρέως νοσούντες ο Καθηγητής σημείωσε πως βάσει των διεθνών δεδομένων το 50% αυτών αναρρώνουν.
Δυστυχώς, στους 17 ανέρχονται οι νεκροί, 3 εξ αυτών ήταν γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη. 29 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ 2 σοβαρά ασθενείς απέφυγαν διασωλήνωση την κρίσιμη στιγμή.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι εκτιμήσεις βάσει των μαθηματικών μοντέλων αναφέρουν πως 8 με 10 χιλιάδες άτομα στη χώρα μας έχουν προσβληθεί. Τα μαθηματικά μοντέλα, πάντως, έχουν μια αβεβαιότητα, διευκρίνισε ο Καθηγητής. Αλλά το νούμερο που αφορά στις ΜΕΘ, βάσει των μοντέλων, φαίνεται να παραμένει σταθερό και μάλιστα κάτω από την πρόβλεψη.
Ο Καθηγητής, όμως προειδοποίησε πως χωρίς μέτρα ελέγχου ο αριθμός των περιπτώσεων θα συνέχιζε να αυξάνεται δραστικά. «Υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού», τόνισε.
«Χαίρομαι που δεν βλέπω δραματική εκθετική αύξηση. Αγοράσαμε χρόνο, σχολίασε, ο κ. Τσιόδρας σημειώνοντας όμως ότι δεν μπορεί να πει ότι η καμπύλη έχει μειωθεί αλλά φαίνεται να μην έχει αυξηθεί δραματικά. Εξήγησε, όμως, πως αν όντως η εικόνα αυτή είναι σταθερή θα φανεί στην πορεία. Είναι στο χέρι μας, διευκρίνισε.
Πολλά από τα επιστημονικά δεδομένα για αυτή τη νόσο είναι ακόμα άγνωστα, σημείωσε. Αλλά θα θέλαμε να μην έχουμε κάποια στιγμή κορύφωση και να διατηρήσουμε την καμπύλη όσο το δυνατόν πιο επίπεδη.
Ερωτηθείς για τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως 30% των ασθενών απομονώνει τον ιό και στα κόπρανα, ανέφερε. Οι κορονοϊοί προκαλούν γαστρεντερικά ενοχλήματα, σχολίασε ο Καθηγητής, αναφερόμενος σε μια πολυκεντρική μελέτη στην Κίνα η οποία ανέλυσε στοιχεία από 204 ασθενείς με COVID-19.
Σύμφωνα, λοιπόν με τα δεδομένα της μελέτης, σχεδόν οι μισοί ασθενείς (49%) προσήλθαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα. Όπως αναφέρθηκε κατά την πορεία της νόσου, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό παρουσίαζαν επιδείνωση όσο αύξανε η σοβαρότητα της ασθένειας. Ο Καθηγητής δήλωσε πως δεν προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη.
Έκπληξη προκαλεί η συσχέτιση του ιού με την ανοσμία. Όπως αναφέρει η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) ενδέχεται είναι το πρώτο "δείγμα" ότι νοσεί κάποιος από τον COVID-19, μετά από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.
Αναφερόμενος στο ιαπωνικό φάρμακο favipiravir, το οποιο φαίνεται να είχε αποτελέσματα κατά του ιού σε κινεζική μελέτη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ θα αναζητηθούν τρόποι να αποκτήσουμε και στη χώρα μας αποθέματα του φαρμάκου, αλλά για τις περιπτώσεις που δεν φαίνεται να έχουν αντιδρούν στις υπόλοιπες θεραπείες.