Θετικά συνεχίζουν να είναι τα μηνύματα από το μέτωπο του κορονοϊού για τη χώρα μας, ιδίως στο πεδίο της προστασίας των ευπαθών ομάδων. Μπορεί τα νέα κρούσματα τον τελευταίο μήνα να ξεπέρασαν τα 500, διαμορφώνοντας το τελικό αριθμό σε 3.458, αλλά οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, βάσει των μέχρι στιγμής γνωστών δεδομένων γύρω από τον COVID-19.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονταν 37 άτομα, 11 εξ αυτών σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας. Η έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει πως 8 είναι οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Οι αριθμοί αυτοί, όμως, εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί, ιδιαίτερα στη σχέση μεταξύ νοσηλευομένων και συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, το 25% νοσεί σοβαρά και το 5% χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Με σχεδόν πάνω από 500 κρούσματα τον τελευταίο μήνα και περίπου τα μισά τις τελευταίες 2 εβδομάδες, αλλά και με περίοδο επώασης του κορονοϊού έως και 14 ημέρες, στη χώρα μας θα έπρεπε νοσηλεύονται 50 με 60 άτομα, αν όχι και λίγο παραπάνω. Αντίστοιχα, αυξημένος θα έπρεπε να είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή και ο αριθμός των θανάτων. Στη χώρα μας 192 άνθρωποθ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.
Αυτή η ευτυχής απόκλιση από τα διεθνή δεδομένα γύρω από τον COVID-19 εκτιμάται ότι σχετίζεται με τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού σε ευπαθείς ομάδες, κυρίως το τελευταίο διάστημα.
Αντίστοιχα, οι έλεγχοι που διενεργούνται έχουν εντοπίσει υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε ασυμπτωματικούς, ενώ αποτελεσματική αποδεικνύεται και η διαδικασία της ιχνηλάτησης και των περιοριστικών μέτρων σε ατομικό και ευρύτερο επίπεδο. Τα νέα δεδομένα, όμως, που δημιουργεί η επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα της χώρας απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και επιφυλακή.
Πρόκειται για σημαντικό στοίχημα για τον καθένα αλλά ιδίως για την πολιτεία και το σύστημα υγείας, καθώς εισερχόμαστε σε άγνωστα νερά. Η δημόσια υγεία πρέπει να διασφαλιστεί, διατηρώντας όσο το δυνατόν την κοινωνία και την οικονομία ανοικτή. Οι επισκέπτες θα συνεχίσουν να έρχονται, τα διαθέσιμα μέσα προστασίας είναι η ατομική υγιεινή, οι διατήρηση αποστάσεων και η επιβολή μέτρων περιορισμού, όσο οι επιστήμονες αναζητούν το εμβόλιο που θα επιτρέψει τη θωράκιση του πληθυσμού.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 3.458 κρούσματα τα 785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν πως από τα 28 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, 5 αφορούν σε επιβαίνοντες πτήσεων προηγούμενων ημερών.
Μάλιστα, αν και από τους 5.889 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας την 1η μέρα του Ιούλη σε σύνολο περίπου 15 χιλιάδες άτομα που ήρθαν με πτήσεις, δεν ανακοινώθηκαν χθες κρούσματα, η εικόνα ίσως αλλάξει τελικώς. Είναι ενδεικτικό πως το κρούσμα της Καρπάθου, ο 74χρονος Ελληνοαμερικανός που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε υποβληθεί σε τεστ 10 ημέρες νωρίτερα, στην αρχή του ταξιδιού του, το οποίο είχε βγει αρνητικό.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 320.427 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.594 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).