Η Solidarity, μια παγκόσμια μελέτη με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), θα δοκιμάσει τρία νέα επαναστοχευμένα φάρμακα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19: το φάρμακο για τον καρκίνο imatinib, ένα αντίσωμα που ονομάζεται infliximab που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών και το artesunate, ένα αντιμυκητιακό.
Μετά τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής Solidarity, τον Οκτώβριο του 2020, η κλινική δοκιμή χρειάστηκε πολύ χρόνο για να επανεκκινήσει. Τα αποτελέσματα της γιγαντιαίας κλινικής δοκιμής για τα νέα φάρμακα υπό εξέταση αναμένονται με μεγάλη ανυπομνησία από την ιατρική κοινότητα.
Η κλινική δοκιμή Solidarity διερευνά επαναστοχευμένα φάρμακα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία σοβαρών ασθενών με COVID-19. Τα επαναστοχευμένα φάρμακα είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, αλλά μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά κατά της COVID-19. Η δοκιμή Solidarity είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που πραγματοποιείται σε 30 χώρες.
Αυτή η δοκιμή έχει ήδη εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας το 2020 σε διαφορετικές φάσεις. Αυτή τη φορά, η δοκιμή Solidarity σχεδιάζει να αξιολογήσει 3 υποψήφια φάρμακα για την επαναχρησιμοποίησή τους στη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τρία υποψήφια φάρμακα έχουν ήδη σταλεί στη Φινλανδία, η οποία είναι η πρώτη χώρα που έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις. Ο John Arne Rottingen, το άτομο που προεδρεύει της εκτελεστικής ομάδας της μελέτης και ανήκει στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σχολίασε : «Αναμένω ότι οι πρώτοι ασθενείς πιθανότατα θα στρατολογηθούν εκεί οποιαδήποτε μέρα». Άλλες χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στη δοκιμή σύντομα με πάνω από 40 χώρες στη διαδικασία έγκρισης κανονιστικών και ηθικών εγκρίσεων.
Τα προηγούμενα φάρμακα που αξιολόγησε η Soidarity ήταν αναποτελεσματικά
Τον Οκτώβριο του 2020, η δοκιμή παρείχε μία ενδιάμεση έκθεση για τέσσερις θεραπείες, κανένα από τα οποία δεν έδειξε σημαντικά οφέλη. Στη δοκιμή συμμετείχαν 11.000 ασθενείς σε 400 νοσοκομεία σε περισσότερες από 30 χώρες. Τα τέσσερα φάρμακα που ελήφθησαν στην πρώτη δοκιμή ήταν η ρεμδεσιβίρη, ένα αντι-ιικό φάρμακο, ο συνδυασμός λοπιναβίρης/ριτοναβίρης, τα οποία είναι φάρμακα για τον ιό HIV και η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο κατά της ελονοσίας και η ιντερφερόνη βήτα.
Η δοκιμή Solidarity δεν είναι η μόνη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κατά της COVID-19. Υπήρξαν και άλλες δοκιμές, επίσης. Για παράδειγμα, η δοκιμή Recovery που διεξήχθη από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βρει δύο υποψήφια φάρμακα αποτελεσματικά για τη θεραπεία σοβαρών ασθενών με COVID.
Η δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές και ένα φθηνό και άμεσα διαθέσιμο φάρμακο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των θανάτων μέχρι και στο ένα τρίτο μεταξύ των συμμετεχόντων που προσλήφθηκαν στη δοκιμή. Το αποτέλεσμα προέκυψε τον Ιούνιο του 2020 και η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται από τότε.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η δοκιμή Recovery κήρυξε ένα άλλο φάρμακο αποτελεσματικό. Την τοκιλιζουμάμπη. Η τοκιλιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (σχεδιασμένο αντίσωμα) και μπλοκάρει ένα φλεγμονώδες μόριο κυτοκίνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6. Η Τοκιλιζουμάμπη βρέθηκε ότι μειώνει τη θνησιμότητα σε ασθενείς με COVID. Τόσο η Δεξαμεθαζόνη όσο και η Τοκιλιζουμάμπη είναι κατασταλτικά του ανοσοποιητικού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μειώσουν το υπερβολικά αντιδρών ανοσοποιητικό σύστημα σε βαριά άρρωστους ασθενείς.
ΠΗΓΗ: newsclick