Χωρίς αμφιβολία ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις, οι οποίες σκάνε η μία μετά την άλλη κάνοντας το γύρο του κόσμου σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Όποιο μέσο ενημέρωσης δημοσιεύσει πρώτο την πληροφορία βγαίνει νικητής σε μία μάχη με χαμένους τους αναγνώστες και τη γνώση.
Ειδικότερα, αυτή η ανάγκη των ΜΜΕ για το αποκλειστικό σε συνδυασμό με την καθολική πρόσβαση του κόσμου στα social media έχει συμβάλει στο φαινόμενο των fake news. Οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν το ψωμοτύρι των συνωμοσιολόγων, οι οποίοι χωρίς να διασταυρώσουν τις πληροφορίες τους απαξιώνουν με ευκολία επιχειρήματα επιστημόνων που έχουν προκύψει μετά από εκτεταμένη έρευνα.
Αυτήν την τάση των συνωμοσιολόγων να απαξιώνουν τα επιχειρήματα της επιστήμης καυτηριάζει μία επιστήμονας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Tik Tok με παραστατικό τρόπο.
Ειδικότερα, αρχικά εξηγεί ότι σε αντίθεση με όσους προωθούν θεωρίες συνομωσίας, οι επιστήμονες είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν με την κριτική τους σκέψη τις δικές τους προκαταλήψεις. Δεν μπορούν να ελέγξουν μελέτες συναδέλφων που είναι προς δημοσίευση χωρίς να συζητήσουν τους περιορισμούς της. Συνεπώς, όποια κρίση διατυπώνουν οι επιστήμονες βασίζεται σε γεγονότα.
«Επομένως όταν μου έρχεσαι και μου λες που είναι οι θάνατοι από κορονοϊό και σου δείχνω τα δεδομένα και μετά μου ισχυρίζεσαι ότι αυτοι είναι οι αριθμοί θανάτων της γρίπης και εγώ σου δείχνω ένα νέο διάγραμμα με τους πθανάτους της γρίπης, τότε αρχίζεις να με κουράζεις» καταλήγει στο βίντεο της.