Σκοπεύοντας να είναι πρωτοπόρος στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της πανδημικής νόσου, η Ρωσία δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει δοκιμές μεγάλης κλίμακας του εμβόλου που θα παράγουν δεδομένα για να δείξουν εάν λειτουργεί - κάτι που οι ανοσολόγοι και οι ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών λένε ότι θα μπορούσε να είναι « απρόσεκτο »βήμα.
«Η Ρωσία διεξάγει ουσιαστικά ένα πείραμα σε μεγάλο πληθυσμιακό επίπεδο», δήλωσε ο Ayfer Ali, ειδικός στην έρευνα για τα ναρκωτικά στη Βρετανική Warwick Business School.
Είπε ότι μια τόσο γρήγορη έγκριση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πιθανές δυσμενείς παρενέργειες ενός εμβολίου ενδέχεται να μην ληφθούν υπόψιν. Αυτές, αν και είναι σπάνιές, θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, προειδοποίησε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, ήταν ασφαλές και ότι είχε χορηγηθεί σε μια από τις κόρες του. «Γνωρίζω ότι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, σχηματίζει ισχυρή ασυλία και επαναλαμβάνω ότι έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους», δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.
Πρόωρη έγκριση
Τα προβλήματα του εμβολίου της Ρωσίας συνοψίζονται σε 2 σημεία. Πρώτο, την πρόωρη έγκριση που δόθηκε, καθώς ακόμα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία μόνο το 10% των κλικινών δοκιμών. Δεύτερον, η μη δημοσίευση αποτελεσμάτων των πρώτων δοκιμών αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία του.
Ο Francois Balloux, ειδικός στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ήταν «απερίσκεπτη και ανόητη απόφαση. Ο μαζικός εμβολιασμός με ένα εσφαλμένα ελεγμένο εμβόλιο είναι ανήθικος», είπε. "Οποιοδήποτε πρόβλημα με τη ρωσική εκστρατεία εμβολιασμού θα ήταν καταστροφικό τόσο λόγω των αρνητικών επιπτώσεών του στην υγεία, αλλά επίσης επειδή θα επιβάρυνε περαιτέρω την αποδοχή εμβολίων από τον πληθυσμό».
Τα σχόλιά του επαναλήφθηκαν από τον Danny Altmann, καθηγητή της Ανοσολογίας στο Imperial College London, ο οποίος είπε ότι η «παράπλευρη ζημιά» από την ανάπτυξη οποιουδήποτε εμβολίου που δεν είναι ακόμη γνωστό ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό «θα επιδεινώσει τα σημερινά μας προβλήματα ανεπανόρθωτα».
Όταν η Ρωσία κήρυξε νίκη, περισσότεροι από μισές δωδεκάδες φαρμακευτικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη διαδικασία διεξαγωγής μεγάλων, προηγμένων ανθρώπινων δοκιμών για τα πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού, καθένα με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές συμμετέχοντες.
Αρκετοί από αυτούς τους πρωτοπόρους, συμπεριλαμβανομένων των Moderna ( MRNA.O ), Pfizer ( PFE.N ) και AstraZeneca ( AZN.L ), λένε ότι ελπίζουν να γνωρίζουν εάν τα εμβόλια τους λειτουργούν και είναι ασφαλή έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όλοι αναμένεται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της δοκιμής και τα δεδομένα ασφαλείας τους και να τα υποβάλουν σε ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και αλλού για έλεγχο πριν από τη χορήγηση οποιασδήποτε άδειας.
Εγκρίθηκε χωρίς να έχει περάσει από την τελική φάση δοκιμών
Η έγκριση του ρωσικού εμβολίου από το Υπουργείο Υγείας έρχεται πριν από δοκιμές που κανονικά θα περιλαμβάνουν χιλιάδες συμμετέχοντες, κοινώς γνωστοί ως δοκιμή Φάσης III. Τέτοιες δοκιμές θεωρούνται συνήθως βασικοί πρόδρομοι για ένα εμβόλιο για την εξασφάλιση της κανονιστικής έγκρισης.
Ο Peter Kremsner, ειδικός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας στο Tuebingen, ο οποίος εργάζεται σε κλινικές δοκιμές υποψηφίου εμβολίου από το CureVac, δήλωσε ότι η κίνηση της Ρωσίας ήταν «απερίσκεπτη».
«Κανονικά χρειάζεστε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων προς εξέταση πριν εγκρίνετε ένα εμβόλιο», είπε. «Νομίζω ότι είναι απερίσκεπτο να το κάνουμε αυτό αν πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ήδη δοκιμαστεί».
Μη δημοσίευση αποτελεσμάτων
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η έλλειψη δημοσιευμένων δεδομένων για το εμβόλιο της Ρωσίας - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παρασκευής της και λεπτομέρειες σχετικά με την ασφάλεια, την ανοσολογική αντίδραση και το εάν μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από το COVID-19 - αφήνει τους επιστήμονες, τις αρχές υγείας και το κοινό στο σκοτάδι.
«Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν το ρωσικό εμβόλιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό χωρίς την υποβολή επιστημονικών εργασιών για ανάλυση», δήλωσε ο Keith Neal, ειδικός στην επιδημιολογία μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Nottingham της Βρετανίας.
ΠΗΓΗ: Reuters