Συνήθως η ανακάλυψη ενός εμβολίου για την καταπολέμηση ενός ιού απαιτεί χρόνια δουλειάς και έρευνας. Ωστόσο, στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού δε διαθέτουμε τόσο χρόνο. Γι΄αυτό όλοι οι επιστήμονες αυτού του πλανήτη δουλεύουν υπερωρίες προκειμένου να ανακαλύψουν το αντίδοτο στον ιό που μέχρι σήμερα έχει στερήσει τη ζωή σε 30 χιλιάδες ανθρώπους.
Μία επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ισχυρίζεται ότι ενδέχεται να έχει την απάντηση. Ειδικότερα, ο καθηγητής Ποσοτικού Ινστιτούτου Βιοεπιστήμης, Νέβαν Κρόγκαν, μελετάει τον τρόπο που δρα ο ιός στα κύτταρα του ανθρώπου. Χαρακτηρίζει μοναδικό τον τρόπο δράσης. Εξού και η δυσκολία κατασκευής εμβολίου.
Ωστόσο, ο ίδιος επιχειρεί αντί να δημιουργήσει ένα νέο εμβόλιο να εξετάσει αν υπάρχει κάποιον υπάρχον διαθέσιμο φάρμακο που μπορεί να ανακόψει την πορεία του ιού. Μέχρι στιγμής η ομάδα του έχει ανακαλύψει 27 φάρμακα εγκεκριμένα από την υπεύθυνη ομοσπονδία των ΗΠΑ (FDA), που ελπίζει ότι θα επιταχύνει την έρευνα. Η ομάδα δουλεύει σε 22 εργαστήρια επί 24ωρης βάσης, 7 μέρες την εβδομάδα.
Δράση κορονοϊού και πιθανά φάρμακα
Σε αντίθεση με τα ανθρώπινα κύτταρα, οι ιοί είναι μικροί και δε μπορούν να αναπαραχθούν από μόνοι τους. Ο κορονοϊός διαθέτει 30 πρωτεϊνές όταν ένα ανθρώπινο κύτταρο έχει πάνω από 20 χιλιάδες.
Για να ξελάσει τον ανθρώπινο οργανισμό, ο ιός έξυπνα στρέφει τον ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Τα μονοπάτια, βέβαια, για τα ανθρώπινα κύτταρα είναι κλειδωμένα για τους ξένους εισβολείς. Ωστόσο, ο κορονοϊός χρησιμοποιεί τις πρωτεϊνες του ως κλειδιά για να ανοίξει αυτές τις κλειδαριές. Από τη στιγμή θα εισέλθει δένεται με τις πρωτεϊνες που είναι υπεύθυνες για τις λειτουργίες του κυττάρου. Έτσι, καταλαμβάνει το κύτταρο και το μετατρέπει σε ένα εργοστάσιο κορονοϊού. Στη συνέχεια οι μηχανισμοί του προσβεβλημένου ιού επαναρρυθμίζονται για παράγουν χιλιάδες ιούς, με αποτέλεσμα το κύτταρο να πεθάνει.
Μέχρι στιγμή η ομάδα του Ινστιτούτου έχει εντοπίσει 332 ανθρώπινες πρωτείνες τις οποίες μπορεί να κατασχέσει ο κορονοϊός. Από αυτές τις πρωτεϊνες, υπάρχουν 66 που αλληλεπιδρούν με φάρμακα. Τα ευχάριστα νέα για την ανθρωπότητα είναι ότι η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα έχει βρει 69 υπάρχοντα φάρμακα, τα οποία δένονται με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες, που έχουν ταυτοποιήσει. Όπως προαναφέρθηκε 27 φάρμακα είναι εγκεκριμένα από την FDA και 42 βρίσκονται υπό δοκιμή.