Πολλές ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν δραστικά τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ COVID που πραγματοποιούν. Η Σουηδία έχει ήδη περιορίσει τα δωρεάν τεστ μόνο στο υγειονομικό προσωπικό, στους εργαζόμενους κοινωνικής πρόνοιας και στα κλινικά ευάλωτα άτομα και μόνο αν είναι συμπτωμτικοί.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανακοινώσει ότι τα δωρεάν τεστ για συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς στην Αγγλία θα τελειώσουν στη 1 Απριλίου, εκτός από τα τεστ για τους εργαζόμενους κοινωνικής πρόνοιας και εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο.
Στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επικείμενη αναπροσαρμογή στρατηγικής για τη διενέργεια δωρεάν τεστ κορονοϊού. «Όσον αφορά τα τεστ, το αμέσως προσεχές διάστημα συνολικά η Ευρώπη θα αλλάξει την πολιτική της και τα τεστ θα είναι πιο στοχευμένα» είπε σε σημερινή συνέντευξή του, ο Θάνος Πλεύρης.
Ας σημειωθεί ότι το εκτεταμένο testing είναι περισσότερο χρήσιμο για τη μείωση της μετάδοσης όταν συνδυάζεται με την ικανότητα ιχνηλάτησης των επαφών εκείνων που θετικοποιήθηκαν. Όταν ο αριθμός των μολυσμένων μεγαλώνει είναι πιο δύσκολη.
Γιατί μειώνεται το testing
Ένας από τους λόγους που μπαίνει στοπ στα μαζικά τεστ είναι οικονομικός. Το κόστος για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φτάνει γύρω στα 2 δις το μήνα. Ένας δεύτερος λόγος είναι η αποστολή ενός μηνύματος στους πολίτες. Η πανδημία φτάνει προς το τέλος της και η κανονικότητα επιστρέφει.
Από την αρχή της πανδημίας, έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως δισεκατομμύρια διαγνωστικά τεστ κορονοϊό. Στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες διεξάγονται κατά μέσο όρο πάνω από 350 χιλιάδες διαγνωστικά τεστ καθημερινά.
Επίσης, άνευ προηγουμένου είναι η γονιδιωματική ανάλυση κρουσμάτων που έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με αυτόν τον τρόπο, παρακολουθείται η εξέλιξη του ιού (εμφάνιση νέων στελεχών και ο βαθμός κυκλοφορίας τους) σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, κάτι που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την απόφαση λήψης ή άρσης μέτρων.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για να μειώσουμε το testing;
Αν και η συχνότητα γονιδιωματικής ανάλυσης και testing είναι τόσο μεγάλη που δε μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, εγείρεται το ερώτημα αν τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να μειωθούν. Όπως προαναφέρθηκε ένας στόχος από τη μείωση των μαζικών τεστ είναι να νιώσει ξανά ο πληθυσμός ότι επιστρέφει η κανονικότητα. Από ψυχολογικής πλευράς, αυτό πιθανώς να είναι αποτελεσματικό για εκείνους που έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές και δεν ανησυχούν υπερβολικά για τη μόλυνση από τον ιό.
Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που ανησυχούν περισσότερο, η πρόωρη μείωση μαζικών διαγνωστικών τεστ ίσως αυξήσει το φόβο. Η απεριόριστη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ παρέχει μία αίσθηση ασφάλειας και υπευθυνότητας. Σήμερα, έχουμε πια αποτελεσματικά φάρμακα κατά της COVID αλλά αυτά δουλεύουν καλύτερα όταν λαμβάνονται νωρίς μετά από τη λοίμωξη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν χάνουμε το δρόμο μας προς την προστασία των ατόμων από σοβαρή νόσηση. Επίσης η μείωση των τεστ εμπεριέχει το ρίσκο ανάδυσης συνομωσιών, ότι η πανδημία κρύβεται κάτω από το χαλάκι από τις κυβερνήσεις για οικονομικούς λόγους.
Η παρακολούθηση στο μέλλον
Η μείωση της διενέργειας διαγνωστικών τεστ και της γονιδιωματικής ανάλυσης είναι θέμα χρόνου. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η παρακολούθηση της COVID. H παρακολούθηση μπορεί να γίνει επίσης μέσω του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Η επιτήρηση των λυμάτων είναι μια αξιόπιστη, πρακτική και μη επεμβατική μέθοδος για την παρακολούθηση του επιπολασμού του ιού στην κοινότητα. Η αλληλουχία των λυμάτων επιτρέπει ακόμη και τον αποτελεσματικό χαρακτηρισμό των ιικών παραλλαγών .
Θα είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού για την προσαρμογή των μελλοντικών εμβολίων στα νέα στελέχη. Η έγκαιρη επισήμανση των αναδυόμενων παραλλαγών θα ωφεληθεί από τη βελτιωμένη διεθνή επιτήρηση. Ένα σχήμα όπου ένας περιορισμένος αριθμός στελεχών αναλύεται κάθε εβδομάδα από κάθε χώρα στον κόσμο θα μπορούσε να είναι αρκετό για την έγκαιρη ανίχνευση των αναδυόμενων παραλλαγών.
Σε αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να μείνε αμέτοχη καμία χώρα. Σε μεγάλα μέρη της Ασίας και της Αφρικής τα δεδομένα γονιδιωματικής ανάλυσης είναι φτωχά. Αυτό οδηγεί σε τυφλά σημεία στην παρακολούθηση των νέων στελεχών.
Οι πανδημίες των αναπνευστικών ασθενειών τελειώνουν, όχι επειδή ο ιός εξαφανίζεται, αλλά επειδή η ασθένεια και οι θάνατοι πέφτουν κάτω από ένα όριο που θεωρείται αποδεκτό, με τον πληθυσμό να χάνει το ενδιαφέρον του. Η κατάργηση των μαζικών τεστ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη μετάβαση. Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο στάδιο της πανδημίας.
ΠΗΓΗ: theconversation