Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μετά τη νόσηση είναι ο εμβολιασμός με μία δόση. Αυτή η «υβριδική ανοσία» φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που προσφέρει μόνη της η φυσική νόσηση. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, αυτό οφείλεται ίσως στο ότι αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων που αντιμετωπίζει και μεταλλάξεις του ιού αλλά ακόμη και άλλους τύπου κορονοϊού
«Η ανοσιακή αντίδραση, δηλαδή, είναι ποιοτικά καλύτερη και φαίνεται ότι αυτό στηρίζεται κυρίως στη λειτουργία των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται» είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Mortality Morbility weekly report από μελέτη εκατοντάδων περιπτώσεων στο Κεντάκι από άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν ήταν 2,34 φορές περισσότερο πιθανό να νοσήσουν ξανά σε σχέση με τους εμβολιασθέντες. Επομένως, το σχήμα νόσησης και 1 δόσης εμβολιασμού φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα ότι παρέχει μία ισχυρή ομπρέλα προστασία στο άτομο που νοσεί και στη συνέχεια εμβολιάζεται.
Οι ψυχικά νοσούντες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από COVID
Πριν μία εβδομάδα δημοσιεύτηκε μελέτη στο Lancet Regional Health από το Λονδίνο που αφορά την ανάλυση δεδομένων από μεγάλο κέντρο ψυχικής υγείας. Αυτή η μελέτη ασχολήθηκε με άτομα που πάσχουν από τα 9 κυριότερα νοσήματα διαταραχών της ψυχικής σφαίρας.
Αποδείχτηκε ότι τα άτομα αυτά έχουν 2-9 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. «Αυτή η ομάδα συνανθρώπων μας, εκτός από την προστασία που μπορεί να τους προσφέρει ο εμβολιασμός, χρειάζονται και ιδιαίτερη φροντίδα από όλες τις απόψεις για την ιατρική τους περίθαλψη» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου.
Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας, τα άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας ή νοητικά προβλήματα έχουν συμπεριληφθεί στις ομάδες που προτεραιοποιούνται για τη λήψη του εμβολίου COVID.