Το θέμα της διαφορετικής βαρύτητας συμπτωμάτων που αναπτύσσουν οι ασθενείς με κορονοϊό απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας.
Γιατί άραγε σε κάποιους η Covid 19 εκδηλώθηκε σαν ένα κρυολόγημα, ενώ κάποιοι άλλοι ασθενείς παρουσίαζαν τόσο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που έφταναν ακόμα και στο θάνατο;
Και ανάμεσα στις δυο ομάδες, βρίσκονταν εκείνοι που αν και μολύνθηκαν, δεν ανέπτυξαν κανένα σύμπτωμα, με το ποσοστό τους να μην είναι καθόλου ευκαταφρόνητο καθώς αφορά 1 στους 5, σύμφωνα με τους μελετητές.
Τι αποκάλυψε νέα έρευνα
Η σοβαρότητα της νόσου σε ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, καταγράφηκε και εξηγήθηκε σχετικά νωρίς. Ο τρόπος με τον οποίο όμως ο ιός συμπεριφερόταν στον οργανισμό των ασυμπτωματικών ασθενών δεν ήταν τόσο ξεκάθαρος αρχικά.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature ωστόσο, φαίνεται ότι η έλλειψη συμπτωμάτων οφείλεται σε συγκεκριμένα γονίδια!
Για την ακρίβεια, πρόκειται για μεταλλάξεις γονιδίων που μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου (HLA). Πρόκειται για μια ομάδα γονιδίων που περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες με την σειρά τους βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει κάποιον παθογόνο “εισβολέα” ώστε ο οργανισμός να ετοιμάσει την αντεπίθεση του.
Σε κάποιους ανθρώπους η αλληλουχία του DNA παρουσιάζει διαφορές. Ήδη οι επιστήμονες ήξεραν ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις γονιδίων σχετίζονται με καλύτερη ανταπόκριση ασθενών που πάσχουν από ηπατίτιδα Β ή HIV.
Μια τέτοια γονιδιακή μετάλλαξη εξηγεί και το πώς κάποιοι από εμάς θα κολλήσουμε κορονοϊό αλλά δεν θα αναπτύξουμε συμπτώματα.
Η μεθοδολογία των ειδικών
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως βάση δεδομένων στοιχεία από 29.947 άτομα προερχόμενα από το Εθνικό Πρόγραμμα Δοτών Μυελού στις ΗΠΑ. Μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για κινητά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν εάν βρέθηκαν θετικοί στην COVID και αν παρουσίασαν συμπτώματα. Αυτό συνέβη κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, πριν την ευρεία διάθεση των εμβολίων και την περίοδο που ο έλεγχος για τον ιό ήταν πολύ συχνός για όλους μας.
Από τους 1.428 συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Απριλίου 2021, οι 136 παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έφεραν μετάλλαξη στην συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων, είχαν περισσότερες από οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν χωρίς συμπτώματα.
Η μετάλλαξη, εξηγούν οι ειδικοί, βοήθησε το σώμα να αναγνωρίσει τον ιό ως κάτι που μοιάζει με τους ιούς του απλού κρυολογήματος επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό να δραστηριοποιηθεί και να αντιδράσει εγκαίρως πριν το ιικό φορτίο αυξηθεί. Με απλά λόγια, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα όσων δεν διαθέτουν την μετάλλαξη έπρεπε να “μάθει” από το μηδέν τη νέα απειλή χάνοντας χρόνο αντίδρασης, όσοι έφεραν την μετάλλαξη κινητοποιούνταν ανοσολογικά πολύ νωρίτερα.
Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν
Παρά τον σημαντικό συσχετισμό που εντόπισαν οι ερευνητές, κάποια ερωτήματα έμειναν αναπάντητα. Η γονιδιακή μετάλλαξη βρέθηκε στο 20% των ατόμων χωρίς συμπτώματα.
Ποιος λοιπόν ήταν ο μηχανισμός που βοήθησε και το υπόλοιπο 80% των ασυμπτωματικών ασθενών να μην αρρωστήσουν; Μια από τις εκτιμήσεις των ερευνητών είναι ότι καθώς η μελέτη έγινε νωρίς κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο κατάλογος με τα αναφερόμενα συμπτώματα του ιού ήταν ακόμα ελλιπής.
Τα αναφερόμενα συμπτώματα κορωνοϊού είναι σήμερα πολλά περισσότερα, εν μέρει λόγω διαφορετικών παραλλαγών και αυξημένης ανοσίας από τον εμβολιασμό και προηγηθείσα μόλυνση. Είναι επίσης πιθανό να υπήρχαν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμήνευσαν τυχόν πιθανά συμπτώματα ή την έλλειψή τους.
Λόγω του αριθμού των δειγμάτων, αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο σε συμμετέχοντες της καυκάσιας φυλής. Οι μελετητές διερευνούν τώρα το εύρημα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού για να διαπιστώσουν αν το αποτέλεσμα θα επαληθευτεί επιστημονικά και εκεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γονίδια HLA συνδέονται με τον ιό. Ένα άλλο γονίδιο της ίδιας οικογένειας, έχει συσχετιστεί με την παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.
Όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε για το πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται σε ιογενείς λοιμώξεις, τόσο αποτελεσματικότερες θεραπείες και εμβόλια θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, καταλήγουν οι επιστήμονες.
Πηγή: The Conversation